Hírek

2013.09.19. 09:08

Próbálták megvesztegetni az önkormányzatot

30 000 eurót ajánlott fel a beruházó cég a környezetvédelmi és építési engedélyezési eljárásban való együttműködésért cserébe az önkormányzatnak.

Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendelkezésre álló adatok alapján T. József 52 éves és G. Mihály 66 éves féri, kft.-jük nevében 2012. szeptemberében olyan e-mailt küldtek az egyik Fejér megyei község alpolgármesterének és két önkormányzati képviselőjének, amiben 30 000 euróval kívánták megvesztegetni őket.

A személyeket arra akarták rávenni, hogy a cégük egyik projektjének környezetvédelmi és építési engedélyezési eljárásában működjenek közre.

Az önkormányzatnak meg kellett volna változtatni korábbi döntését és hozzá kellett volna járulnia ahhoz, hogy a településen épülő szélerőműhöz a költségesebb földkábel helyett az olcsóbbik légkábelt használhassák. Az együttműködésért cserébe az önkormányzat két részletben kapta volna kézhez a beígért összeget.

Mivel azonban az önkormányzat nem fogadta el az ajánlatot és feljelentést tett a rendőrségen, az ügylet meghiúsult.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán megindult büntetőeljárásban a nyomozók az összes releváns tanút kihallgatták, a szükséges dokumentumokat beszerezték. A cég székhelyén, illetve a két vezető lakásán házkutatást tartottak, ahol számos iratot lefoglaltak. Ezen túl a nyomozók egyikük számítógépéről kimentették azt az e-mailt is, amiben a vesztegetést megkísérelték.

T. Józsefet és G. Mihályt a Fejér megyei nyomozók 2013. június 21-én gyanúsítottként hallgatták ki három rendbeli hivatali vesztegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A két férfi vallomása során arra hivatkozott, hogy az üzleti életben bevett gyakorlat, hogy egy szubjektív ellenállást megfelelő anyagi juttatás fejében „tűrési” kategóriába terelnek.

A két gyanúsított szabadlábon védekezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!