Hírek

2013.05.02. 15:39

Kizsigerelt vagyonőrök?

Fejér megye, Polgárdi - Hátrányosan megkülönbözteti a vagyonőröket egy idén hatályba lépett jogszabály, amely kötelező továbbképzést ír elő, miközben BM-képzettséggel rendelkezőknek ezt nem kell elvégezniük.

Klecska Ernő

Idén kötelező továbbképzésen kell részt vennie a vagyonőröknek új jogszabályok miatt. De nem kell elvégezni a kötelező továbbképzést azoknak, akik rendelkeznek valamilyen BM képzettséggel - állítja a Magánbiztonsági Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MDDSZ). A szervezet azt is diszkriminatívnak találja, hogy a vagyonőröknek az átlagosan 350-450 forintos órabérükből kell a rájuk erőltetett költségeket megfizetniük, míg a többi munkakört ellátóknak a munkáltatóik fizetik a költségeket.

A vagyonőr sokszor megszólalni sem mer  - egy helyre tíz is akad (Fotó: Nagy Norbert)

- Sok őrző-védő fővállalkozás 600-700 forintos vállalási árakkal dolgozik vagyonőrönként, és további alvállalkozások vannak alattuk. Ebből a megalázóan alacsony díjból hogyan lehet bármilyen adót is kifizetni a munkavállalók után? Ebből még a mindenkori garantált bérminimumot sem lehet kifizetni. Gyakran a megrendelők is beleviszik a vagyonvédelmi vállalkozásokat a törvénytelen foglalkoztatásba, mert abból a kevés vállalási árból nem lehet törvényes és tisztességes munkabért adni a munkavállalóknak, és nem lehet a minimális adózási követelményeknek sem eleget tenni.

- Jelenleg óránkénti 1500 forint körül van az a nettó összeg, amiből törvényes és viszonylag tisztességes órabért lehetne fizetni a munkavállalóknak úgy, hogy legális nyeresége legyen a fővállalkozónak is. Sokan fordultak már hozzánk olyan panaszokkal is, hogy nem tudnak adóbevalláshoz semmilyen dokumentumot bemutatni az adóhatóságnak, mert nem kaptak semmilyen ezzel kapcsolatos papírt. E probléma ma Magyarországon 150-200 ezer munkavállalót érint - írja  a megrendelőknek egy lapunkhoz is eljuttatott levélben Farkas Péter, a Magánbiztonsági Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Országos elnöke, de hasonló aggályokat fogalmazott meg lapunknak Kiss Zoltán, a Polgárdi székhelyű Független Vagyonvédelmi Szakszervezet országos elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!