Hírek

2013.02.06. 15:40

Szabadegyetem az Emlékév jegyében

Székesfehérvár - A Kodolányi János Főiskola idén a 2013-as Szent István Emlékév jegyében szervezi meg a Magyarság és Európa szabadegyetem előadásait, melyek mindenki számára nyitottak.

Kajdi Erika

Az idei tanév második szemeszterében, valamint a következő tanév első félévében összesen tíz előadást szentelnek az Emlékévnek. A programot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Csurgai Horváth József levéltárigazgató, a 2013-as Emlékbizottság elnöke elmondta, hogy a programsorozat kiváló alkalmat biztosít a fehérváriaknak városuk történelmének könnyebb megismerésére. A múlt történéseinek tanulmányozását követően pedig jövőnket is biztosabban építhetjük -  tette hozzá a levéltár igazgatója.

Az első előadást rendhagyóan a Hiemer-ház báltermében tartják, a többit pedig a megszokottak szerint, a főiskola A épületének nagyelőadójában. A báltermi programot a város polgármestere, Cser-Palkovics András tartja február 13-án, szerdán, Szent István városában élni felelősség. Történeti múlt és jövő címmel. A második előadást  február 27-én Mózessy Gergely gyűjteményigazgató tartja, Szent István kultusza a kommunista diktatúra idején címmel. Március 6-án Zsoldos Attila akadémikus beszél majd az Árpád-kori Fehérvárról. Az utolsó előtti előadáson, április 10-én, Jankovics József tudományos tanácsadó szólal fel, ő Wathay Ferenc költészetét közelíti meg modern poétikai szempontból.

A rendezvénysorozat április 24-én Csurgai Horváth József előadásával ér véget, aki a városszépítés történeti áttekintését tárja a közönség elé a reformkortól egészen az 1940-es évekig. Azok között, akik majdnem minden előadáson részt vesznek, értékes könyveket sorsolnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!