Hírek

2013.02.28. 10:55

Búcsúzik Böbe néni - 40 évig „szolgált” az abai óvodában

Aba – Óber Ferencnének, mindenki Böbe nénijének negyven évnyi óvónői munkáját az „Abai Kultúráért és Közösségért” díjjal köszönték meg, melyre az intézményvezető, Varga Istvánné terjesztette fel.

Miskei Anita

Negyven évnyi munka után köszön el az abai óvodától Óber Ferencné, Böbe néni, hiszen hamarosan nyugdíjba megy. – Édesanyám eredendően abai, én azonban Kőszegről jöttem ide vissza közel négy évtizeddel ezelőtt. Egy év munka után kerültem ide, s álltam munkába az óvodában. Közben pedig elvégeztem a kecskeméti óvónő képzőt 1974-ben. Emlékszem, négy Erzsébet is volt az intézményben, s egy-két hét után Böbe lettem. Sorra érkeztek a gyerekek, de soha egyikük sem hívott Erzsébetnek, máig én vagyok a gyerekeknek, s szüleiknek Böbe néni – mesélte Óber Ferencné. Az óvónő elárulta, nagyon jó éveket töltött az oviban, s generációk cseperedtek fel a kezei alatt, van, akinek már a gyermekét, vagy unokáját is nevelgeti.

Óber Ferencné negyven évnyi óvónői munkáját az „Abai Kultúráért és Közösségért” díjjal köszönték meg

Varga Istvánné, az intézmény vezetője pedig azt is elárulta, Böbe nénit a kollégái is nagyon szeretik, gyorsan megtalálja a hangot az új, fiatalabb kollégákkal is, és amolyan mentorként, vagy inkább „tyúkanyóként” irányítgatja őket. Ráadásul Böbe néni csoportjaiban mindig különleges, játékos munka folyik, mert az óvónő jól énekel, citerázik, sőt, a tánc is közel áll hozzá. Gyermekeit felkészíti, színvonalas műsorral köszöntik az édesanyákat, szülőket, vagy éppen a falu egészét.

Pedig Böbe néninek, s a kollégáinak nincs könnyű dolga. Az abai óvoda ugyanis sok gyermeket, közel kétszázat fogadott ebben az évben is. Böbe néniék csoportjában 26 gyermek van. Az abai ovi egyébként a 80-as évek végén épült, majd 2002-ben kibővítették, s most hét csoport van, a környező településekről is fogadnak gyerekeket. Ráadásul sok a hátrányos helyzetű kicsi is, így az óvónők mind többet igyekeznek adni a gyerekeknek. Böbe néni elárulta, van olyan gyermek, aki az óvodával jut el először kirándulni. Böbe néni pedig a munkaközösség vezetőjeként is törekszik arra, hogy a gyermekek jó szívvel gondoljanak majd vissza a kis ovira. Épp ezért a búcsúzó, ballagó gyermekeknek már tablójuk is van. Varga Istvánnéval elárulták, hagyománnyá vált, hogy a nyolcadik osztályos diákok ballagáskor visszatérnek az óvodába is, s a tablókon megkeresik hatéves énjüket, ami igazán jó móka.

- Olyan kedves és szórakoztató élmény, amikor a gyerekekkel együtt idézzük fel a régi történeteket. Ez biztosan hiányozni fog. S bár még el sem köszöntem, hiszen egy hónapig még dolgozom, máris visszavárnak, például az ünnepekre. Azonban otthon is van feladatom, 90 éves édesanyám már ápolásra szorul. Ráadásul több időm marad két Budapesten élő unokámra is, többször eljuthatok hozzájuk – tette hozzá Böbe néni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!