Hírek

2012.09.19. 08:23

Új Magyar Képtár, Új magyarhangok

Székesfehérvár - Folytatódik az augusztus végén indult Új magyarhangok sorozat Musem Café-ban, a Múzeumi Látogatóközpontban. A cél a kortárs képzőművészeti gyűjtemény újraértelmezése, újrafelfedezése, újraszinkronizálása.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Szeptember 20-án, 19 órakor Németh Gábor  író, filmforgatókönyv-író, Csobánka Zsuzsa tanár, drámapedagógus, író, Tinkó Bálint  író lesz a  vendég. A házigazda Czinki Ferenc író, kritikus. Az Új magyarhangok  az Új Magyar Képtárhoz kapcsolódó kezdeményezés. Jobban mondva ahhoz a rendkívül gazdag,  értékes gyűjteményhez, az ország egyik   legjelentősebb kollekciójához,   amely a képtárban található, a gyűjtemény látogathatósága ugyanakkor ma enyhén szólva is nehézkes.


A képtár mellett működő Museum Café-Múzeumi Látogatóközponttal közösen ezért irodalmi programsorozatot indítottak  a képtár anyagához illeszkedve, aminek keretein belül arra kérik a mai fiatal, illetve már ismert, befutott szerzőket, hogy gondolják újra a gyűjteményben található egyes darabokat, írjanak hozzá új szöveget, vagy illesszék hozzá egy-egy már elkészült munkájukat.  Így jön majd létre a kortárs gyűjtemény újraértelmezése, újrafelfedezése és újraszinkronizálása: az Új magyarhangok.

  A programok megvalósításában egyelőre a Szépírók Társasága, a József Attila Kör és a Museum Café segít a szervezőknek, kezdeményezőknek,  mellettük pedig olyan helyi, vagy Székesfehérvárhoz kötődő művészek, alkotók, akik vállalni tudják egy-egy feladat megvalósítását.  A programsorozatba bevonják azokat az írókat , akik korábban már szerepeltek rendezvényeiken, köztük Babiczky Tibort, Krusovszky Dénest, Kemény Lilit, Garaczi Lászlót, Peer Krisztiánt és természetesen a helyi szerzőket is.
 
A további, tervezett meghívottak között szerepel: Nemes Z. Márió, Grecsó Krisztián, Simon Márton, Nagy Koppány Zsolt, Lanczkor Gábor, Tóth Kinga. A sorozatot két félévre  tervezik,  ezalatt  még változni, bővülni fog ez a névsor. Az évad lezárása után alacsony példányszámú művészkönyvben tervezik kiadni az egyes szövegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!