Hírek

2012.08.28. 05:09

Jobb gazda az állam?

Mivel sem Orbán Viktor sajtóstábja, sem az érintett multicég nem kommentálta érdemben az E.ON „visszavásárlásáról” szóló miniszterelnöki bejelentést, csak találgatni lehet arról, miféle unortodox akcióra készül megint a kormány.

Horváth-Balogh Attila

Az is kérdéses, vajon összefügg-e a kőszegi fesztiválon elejtett mondat a pár nappal korábbi, hasonló súlyú megjegyzéssel, amely szerint a „rezsiszolgáltatásokat nonprofittá kell tenni” Magyarországon. Mint tudjuk, ez utóbbi cél érdekében újabb brüsszeli csatát is hajlandó vívni a kabinet, ami nyilván a legkevésbé sem zavarja majd a fogyasztót akkor, ha ő valóban nyer az üzleten, azaz kisebb számla lesz a még átláthatatlan folyamat eredménye. Ám jelenleg semmiféle garancia nincs arra (és példa sem nagyon), hogy egy közszolgáltató akvizícióját követően az állam olcsóbban és jobb minőségben tudná ellátni a lakosságot, mint a piaci szereplők – egy kissé populista párhuzammal élve: az 500 milliárdos Mol-visszavásárlás sem hozott alacsonyabb benzinárat. Hogy ezek a közpénzből finanszírozott kiadások mikor és miként térülnek meg, egyelőre rejtély, de az nyilvánvaló, hogy a stratégiai ágazatok visszaszerzésére tett ígéretet nagyon szeretné beváltani a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!