Hírek

2012.07.15. 19:06

Igazságot Magyarországnak! - A 81 évvel ezelőtti dicsőséges repülésre emlékeztek

Felcsút - 1981 óta évenként elhelyezték a tisztelet koszorúit a helyszínen, de a magyar kormány képviseletében vasárnap először érkezett miniszter az ünnepségre Hende Csaba személyében.

Tihanyi Tamás

Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor 1931 júliusában repülte át az Atlanti-óceánt a Justice for Hungary, Igazságot Magyarországnak feliratú géppel. A hősök  1931. július 15-én startoltak el egy új-foundlandi repülőtérről. Már a táv első felén rekordot döntöttek: 13 óra 50 perc alatt érték el az európai partokat annak ellenére, hogy iránytűjük elromlott. Győr felett a benzinellátás akadozni kezdett, majd hetven kilométer után leállt a motor. Így  közelítették meg a földet, és július 16-án délután, Bicskétől nem messze, Felcsút határában, egy kukoricásban sikeres kényszerleszállást hajtottak végre. Az 5770 km-es utat a két óceánrepülő 25 óra 20 perc alatt teljesítette, gyorsabban, mint addig bárki, és két másik világrekordot is megdöntöttek  aznap.

A kényszerleszállás helyszínén 81 évvel később, vasárnap este megemlékezésre gyűltek össze a tisztelgők. Jelen voltak a környező települések polgármesterei, eljött Farkas Bertalan űrhajós és Besenyei Péter műrepülő világbajnok is. A résztvevők meghallgatták a Szári Nemzetiségi Tánccsoport és a Bicskei Fesztivál Fúvószenekar műsorát, szavalat és ének szólt, majd Jávor Géza, a Magyar Sándor Repülő Egyesület elnöke beszélt.

Felidézte az egykor történteket, de nem hallgatott a sportrepülés nehéz helyzetéről,  mai gondjairól sem. Emlékeztetett rá, hogy sokáig csak egy szerény emlékkő jelezte a leszállás helyét a mostani, méltó emlékmű közelében.

Hende Csaba honvédelmi miniszter szónoklatában arról beszélt, hogy ha javítani akarunk a Trianonban sok részre szakadt nemzet helyzetén, ki akarjuk fejezni összetartozásunkat és meg akarjuk élni azt, akkor napról napra el kell végeznünk a munkát. Mindannyiunknak a magunk helyén, a magunk lehetőségei között, gondoskodva mindazokról, akiket ránk bíztak. Ha így teszünk, ha megvan bennünk a kellő elszántság, ha merünk álmodni, akkor minden nehézségnek a szeme közé tudunk nézni.  Így találhatjuk meg közösen a jövőbe vezető utat. Most, amikor az ország megújításáért dolgozunk, e közös munkára hívok mindenkit. Hozzátette: a repülősök példáján legyen erőnk véghezvinni a magunk hétköznapi hőstetteit. Merjünk  álmodni!, ismételte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!