Hírek

2012.05.17. 10:38

Maguknak termelnek a jövőért Pázmándon

Pázmánd - Tavaly foglalkoztunk vele lapunkban, hogy a település lakói közös kertet hoztak létre, melynek terméséből jutott a közös és az egyéni konyhák egy részének is.

Kovalcsik Katalin

Az utóbbi években egyre többször hangzik el, hogy nincs tyúk, disznó a falvakban, nem kukorékol a kakas hajnalonta, és a falubeliek is a zöldségeshez szaladnak, ha egy csomó sárgarépára van szükségük.   Falut kell csinálni a faluból, azaz visszatérni a földhöz, a veteményhez, a kiskerthez, ahonnan a vasárnapi húsleveshez ki lehet húzni a répát, a petrezselyemzöldet, és friss salátát lehet tálalni a rántott hús-krumplipüré páros mellé. Pázmándon már tavaly közös kertet hoztak létre, csatlakoztak a Vesd bele magad! mozgalomhoz, amivel elérték, hogy  odahaza lesznek kiskertek.

Tegnap délelőtt iskolások, ovisok, szociálisan rossz helyzetben lévők népesítették be a malom melletti önkormányzati területet. Az idén nem ez volt az első akció, amely szinte a fél falut megmozgatta, ugyanis már  - ahogy jó gazdához illik -  időben elvetették a krumplit és a kukoricát is.
- Két martonvásári cégtől kaptuk a csemegekukorica vetőmagot, amiért a többi adománnyal együtt igen hálásak vagyunk - mondta a falu veteményes kertjében Virányiné Reichenbach Mónika polgármester asszony.  -Tavaly  kezdeményeztük először, hogy legyen közös kertünk, próbáljuk rábírni a falubelieket arra, hogy gondozzák.  Bíztunk benne,  később ahhoz is kedvet kapnak, hogy a saját portájukon  alakítsanak ki egy veteményest, ami megkönnyíti az életüket, nem kell a boltba szaladi zöldségért, hagymáért, krumpliért. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, közösen vetettünk, szedték a paprikát, a paradicsomot. Tavaly az idősek napján kétszáz embernek tudtunk köretet készíteni a krumpliból. Az idén 2500 palántát kaptunk helyi gazdálkodóktól, többek közt  Kuhinkó Imrétől. Szerdán óvodások, iskolások és a szociálisan rászorulók veteményeztek, de idén az óvodában is lesz veteményes kert,  valamint kialakítunk egy gyógynövény kertet is, hamarosan Halimbára utazunk tapasztalatszerzésre.
 A település is benevezett a Vesd bele magad! akcióba, és azt is elérték: másfélszáz gyerek nyaggatja otthon a szüleit, hogy palántázzanak, gondozzanak veteményeskertet saját portájukon a közösségi  földön vigyázott termények mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!