Hírek

2012.04.08. 18:10

Tánc locsolkodva – húsvét az élő hagyomány jegyében

Székesfehérvár - A Galiba zenekarral rendeztek kicsiknek és nagyoknak locsoló táncházat vasárnap délután és este a székesfehérvári Táncházban. Az esemény ismét bizonyította a néptánc töretlen népszerűségét a megyeszékhelyen.

Tihanyi Tamás

Majoros Andor művészeti vezető felidézte: a táncházmozgalom idén ünnepli fennállásának negyvenedik évét, hiszen 1972-ben volt az első ilyen rendezvény a fővárosban. Nem csoda tehát, hogy a mozgalom, mint hagyományőrző forma mára felkerült a védendő szellemi kulturális örökségek listájára. Ennek jegyében tevékenykedik a székesfehérvári Táncház és az Alba Regia Táncegyesület is, és várja havi rendszerességgel vendégeit.

Majoros Andor elmondta: korábban hétfőnként rendeztek locsolkodó táncházat, idén ezt az alkalmat vasárnapra hozták előre, mert úgy gondolták, a népi hagyományok szellemi kincsével szórakozni vágyóknak így nem kell a másnapi munkakezdésre gondolniuk.

A művészeti vezető egy általa hallott mondást idézett lapunknak: a hagyományt nem kell őrizni, mert nem rab, nem kell ápolni, mert nem beteg, hanem élni kell! Ennek jegyében szervezik az eseményeket és büszkék arra, hogy teljes generációk jönnek el rendezvényeikre. Aztán azok a fiatalok, akik az ilyen locsolóbálokon tehetségesnek találtatnak, akár jelentkezhetnek is kedden az utánpótlás korú táncosoknál. Már háromszázan vannak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!