Kosárlabda

2022.02.22. 18:47

Négyen a válogatott keretben az Albából

Négy fehérvári kosaras készül a nemzeti együttes soron következő világbajnoki selejtezőire. A mieink kétszer találkoznak a montenegróiakkal.

Horog László

Pongó Marcell (balra) célja, hogy ne csak születésnapja miatt kapjon vállveregetést Ivkovic Stojan szövetségi kapitánytól

Forrás: Török Attila / Nemzeti Sport

A korábbi hónapok gyakorlatának megfelelően négy, albás kosaras kapott meghívót a nemzeti együttes edzőtáborába, a válogatott hosszú évek óta gyakorol az alföldi városban. A Fehérvár csapatkapitánya, Vojvoda Dávid, az orrtörése után felgyógyult erőcsatár, Szabó Zsolt, az irányító, Pongó Marcell és a bedobó, Lukács Norbert ezúttal is tagja Ivkovic Stojan szövetségi kapitány keretének. Pongó különösen jó formában várja az összetartást, az utóbbi bajnokikon kivétel nélkül remekelt. A családot az elkövetkező napokban egyedül képviseli, ugyanis bátyja, Marcell nem lép pályára a válogatottban. A mieink csütörtökön este Montenegróval Debrecenben, a Főnix csarnokban találkoznak, vasárnap pedig Podgorica az otthona a visszavágónak. A papírforma alapján a délszláv együttes az esélyes, ők a 25., a mieink a 42. helyen állnak a világranglistán.

 

- Évekkel ezelőtt kerültem be először, azóta mindig meghívtak, de pályára nem mindig léptem – mondja Pongó Marcell, aki ezúttal nem a testvérével, Mátéval lakik egy légtérben, a kecskeméti hotelben. - A tesóm most nincs velünk, tehát egyedül vagyok a szobában. Minden jel arra mutat, a keretben leszek a délszlávok elleni, két összecsapáson, de hogy pályára lépek, vagy sem, az majd a szövetségi kapitány döntése lesz.

 

A novemberi, portugáliai nyertes, majd a kaposvári, vesztes, Franciaország elleni összecsapáson mindössze Vojvoda volt parketten. Ivkovic Stojan szakvezető koronavírus miatt kihagyta mindkét derbit, távollétében Pór Péter dirigált. Vojvodának komoly szerep jutott mindkét találkozón, Szabó keretben volt ugyan Portóban és Somogyországban is, de pályára nem lépett. Luzitániába Pongó Marcell és Lukács nem utazott, Fehérváron készült a Gáz utcában, klubcsapatával. Pár nappal később, Kaposváron mindketten ott ültek a padon, de nem jutottak szóhoz.

 

- Tavaly nyáron Japánban szerepeltünk egy nemzetközi tornán, amelyen bizalmat szavaztak nekem, előzőleg egy éve, tavaly februárban az Eb-selejtezőkön léptem pályára tétmeccsen. Remélem, ismét szerephez jutok, a montenegróiak számítnak esélyesnek, magasabban jegyzett csapatokban, illetve bajnokságokban játszik a kerettagok többsége. Nem játszottam még ellenük. Legnagyobb sztárjuk, a 208 centiméterre nőtt, 31 éves magasember, Nikola Vucevic, a Chicago Bulls játékosa nem jön. A center évtizedes, NBA-s múlttal rendelkezik, korábban pattogtatott a Philadelphia, az Orlando gárdájában, jelenleg a Bikák játékosa. Távollétében a 30 éves, 205 centiméter magas Bojan Dubljevic a legnagyobb név, már tíz éve a Valencia centere.

 

Pongó jó formában szerepelt az utóbbi bajnokikon, rá akkor sem volt panasz, ha az Alba vereséget szenvedett, szorgalmasan dobta a hármasokat.

 

- Az utóbbi pár meccsen valóban jól ment a játék, de azt nem jelenteném ki, hogy életem formájában vagyok, nagyon remélem, tudok ennél is jobban teljesíteni. A Kaposvár elleni, hazai siker fontos volt, ugyanis októberben vereséget szenvedtünk ellenük idegenben, ráadásul a KKK elleni derbit megelőzően kétszer kikaptunk, itthon a Soprontól, majd Körmenden. A végjátékban most jobban koncentráltunk, ez döntőnek bizonyult. Bízom abban, hogy sikerül győzelmekkel zárni az alapszakaszt, a folytatásban ott leszünk az első ötben, a felsőházban. A bajnokságban végig hektikus a teljesítményünk, talán az NB I-es bajnokság leghullámzóbb csapata vagyunk. Ezen feltétlenül változtatnunk kell, kiegyensúlyozottabb teljesítmény szükséges a későbbiekben.

 

A bedobó rövidesen, március 3-án ünnepli 25. születésnapját. A kérdésre, mivel múlatja az időt a jelentős dátumom, gyorsan válaszol. „Szerintem két edzéssel.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában