Besszer Borbála Európa-bajnok

2021.07.19. 14:14

Hét győzelemmel kontinenselsők az U19-es női kézilabdázók

Veretlenül lett Európa-bajnok a 19 éven aluli női kézilabdás nemzeti együttes Szlovéniában. A döntőben az oroszokat verték, 31-22-re.

Horog László

A magyar válogatott tagjai joggal boldogok, az oroszokat verték a celjei fináléban

Fotó: EHF

A mieink hat diadallal érkeztek a fináléba, ahol azok az oroszok vártak rájuk, akik korábban egyszer már botlottak a svédek ellen, a csoportküzdelmek során. Lányaink végig vezetve, magabiztosan nyertek, félidőben hat góllal vezettek, 17-11-re. A zárás előtt tíz perccel már tízgólos volt az előnyük, a rivális eggyel közelebb tudott férkőzni a lefújás megelőző időszakban, ifj. Kiss Szilárd együttese végül 31-22-re nyert. Érthetően nagy volt az öröm a magyar csapatnál, női utánpótlásunk folyamatosan szállítja a sikereket, az U19-es korosztály két évvel ezelőtt is megnyerte a kontinensviadalt, annak a hölgykoszorúnak Golovin Vlagyimir – hat éve az MTK Budapest NB I-es gárdáját is dirigálja – volt a szakvezetője. Ezúttal a Balatonboglári Akadémia felnőtt csapatának trénere, ifj. Kiss Szilárd irányította fiataljainkat. Kiss korábbi tanítványai sem maradtak adósak a sikerekkel, együttese a 2018-as serdülő Európa-bajnokságon győzedelmeskedett. Az Alba FKC irányító-átlövője, Besszer Borbála is tagja volt az aranyérmes együttesnek.

- Nagyon jó volt a rendezés, remek körülmények fogadtak bennünket. A meccseket két sportcsarnokban rendezték meg, a csapatok két különböző hotelben szállásolták el. A koronavírus miatt háromnaponta teszteltek minket, illetve a csarnokokban kialakítottak zónákat, ahova csak a meghatározott személyek léphettek be, a vörösbe csak a játékosok, stábtagok és a rendezők, valamint zsűritagok. A torna előtt két hétig edzőtáboroztunk Balatonbogláron, aztán Siófokon vettünk részt nemzetközi viadalon, Négy Nemzet Tornán, ezt követően Dániában töltöttünk egy hetet a Scandinavian Openen.

A magyar válogatott tagjai joggal boldogok, az oroszokat verték a celjei fináléban
Fotó: EHF

Hazatértek, három napot gyakoroltak itthon, majd indultunk is Celjébe, tehát volt mögöttük munka bőven, összesen három hetet töltöttek felkészüléssel.

- A minimális cél a csoportból való továbbjutás, a 8 közé kerülés volt, de a 4 legjobb közé mindenképpen szerettünk volna bekerülni. Ahogy lépésenként haladtunk előre, egyre nagyobbakat álmodtunk. A torna során végig éreztem a bizalmat, elsősorban hármas védőként, támadásban pedig balátlövőben és irányítóban is, mindig csereként számolt velem a szakmai stáb. Úgy gondolom, a legjobb meccsem a horvátok elleni középdöntős mérkőzés volt, amelyen három gólt szereztem. Az Eb-n összesen hétszer voltam eredményes.

A fehérvári tehetség szerint a siker záloga az egység volt, csapatként tudtak nyerni a találkozókon. „Minden összecsapáson akadt 2-3 játékos, akinek különösen jól ment, a többiek pedig őket próbálták kiszolgálni aznap. A következő napon pedig másik 3 kézilabdázó nyújtott extrát. Éppen ezért nagyon nehéz volt ránk felkészülni, egységes csapatot alkottunk, mindenki hozzátette a saját részét a kerek egészhez.”

Besszer Borbála (balra) fontos láncszeme az Alba felnőtt együttesének, mellette Flatsker Fanni, a serdülő bajnokság gólkirálya
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Besszer a serdülő korosztálytól kezdve több válogatott összetartáson vett részt, de hivatalos mérkőzésen, illetve világversenyen korábban nem öltötte magára a címeres mezt, tehát ez pályafutásának legnagyobb sikere. Korábban, a serdülők között akadt olyan összetartás, amelyen ketten vettek részt az FKC-ból, Hargitai Dorottyával, de az utóbbi időben már egyedül utazott a válogatott edzőtáboraiba. Az Alba FKC felnőtt együttesében 2019 nyarán, hazai rendezésű tornán, Mosonmagyaróvár ellen mutatkozott be a felnőttek között.

- Az idei évben a meccsek több mint felén pályára léptem. Sajnos többször hátráltatott kisebb sérülés, ami miatt heteket kellett kihagynom, de a szezon második részében már nagyobb szerep jutott nekem. A Mosonmagyaróvár elleni bravúros, idegenbeli győzelem során ötven percet töltöttem a pályán, jól ment a játék. Az Eb után természetesen kapok pihenőt, de az Alba felnőtt együttesével a hét elején megkezdem az edzéseket. Hosszabb nyaralást nem tervezek, esetleg valamelyik hétvégén jöhet szóba valami rövidebb kikapcsolódás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában