foci

2021.07.22. 20:11

Felcsúti rémálom Lettországban

A labdarúgó Európa konferencia-liga 2. selejtezőkörében a Puskás Akadémia a lett RFS vendégeként lépett pályára. A találkozót hatékony első félidejének köszönhetően a rigai gárda nyerte az enerváltan játszó felcsútiak ellen.

Beke Zsombor

Slagveernek sem ment igazán a játék csütörtök este

Fotó: pfla.hu/ifj. Döme László

 

A rigai csapat nem fogadhatta hazai pályán a felcsútiakat, mivel a fővárosiak stadionja nem felel meg az UEFA követelményeinek, így a 40 kilométerre fekvő Jurmalában rendezték meg a selejtezőt.

A találkozót a lettek kezdték, de az első helyzet a Puskás Akadémia előtt adódott, a 6. percben Plsek kapott labdát a tizenhatos környékén, 20 méteres lövése a kapu bal alsó sarka mellett hagyta el a játékteret. A jó rajt után rémálomszerűen folytatódott a mérkőzés, 24 perc alatt háromgólos hátrányba került a PAFC. A 8. percben a lettek gyakorlatilag először jártak a vendég térfélen, egy jobb oldali beadás után Lemajics fejelt Tóth kapujába. A középkezdést követően ugyan majdnem sikerült rögtön egyenlítenie a Puskásnak, de Plsek lesen állva lőtte a labdát a halóba. Az RFS a vezető gól után sem húzódott teljesen vissza térfelére, a felcsútiakat letámadással próbálták megzavarni, majd a 18. percben már két góllal vezettek a hazaiak. Simkovics szöglete után Freisenbichler csúsztatott a rövid felsőbe. Hiába készült a Puskás a lettek veszélyes fejjátékára, mind a két gól fejes után született… A második bekapott gól szemmel láthatóan megfogta a felcsúti együttest, és a magyar csapat vesszőfutása, mint utóbb kiderült, még véget sem ért.

Slagveernek sem ment igazán a játék csütörtök este
Fotó: pfla.hu/ifj. Döme László

A 26. percben egy hazai szöglet után Spandler mellett tűnt el egy rigai játékos, a grúz játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé Lemajics állt, aki magabiztosan értékesítette a büntetőt, 3-0. A felcsútiakat lesokkolta a gyorsan bekapott három gól, a 36. percben Van Nieff szabadrúgása jelenthetett volna fényt az alagút végén, de a holland lövése mellé szállt. A félidő végére kezdett magára találni Hornyák Zsolt együttese, de az utolsó passzokba, beadásokba rendre hiba csúszott, így Nagy Zsolt 17 méteres lövésen kívül a Fejér megyeiek nem tudtak igazán veszélyt jelenteni Cerniauskas kapujára.

A rigai RFS kapusának, Cerniauskasnak sajnos nem sok feladatot adtak a felcsúti támadók
Fotó: pfla.hu/ifj. Döme László

A szünetben két cserével próbálta a szakmai stáb felrázni a magyar gárdát, Kiss Tamás helyére Deutsch László állt be, míg Komáromit Baluta váltotta. A 2. játékrész sem kezdődött ideálisan a Puskás Akadémia számára, hiszen néhány perc elteltével sérülés miatt le kellett cserélni a csapatkapitányt, Nagy Zsoltot, Puljic vette át a helyét. A folytatásban a Felcsút birtokolta többet a labdát, de a mezőnyfölény nem párosult veszélyes helyzetekkel, a beadásokat pedig könnyen hatástalanították a fejjátékban erős rigai védők. Sőt a 69. percben az RFS veszélyeztetett, Simkovics beadását pont egy hazai játékos elé tolta Tóth, de Deocleciano 10 méterről szerencsére nem talált kaput. A 73. percben egy felcsúti szöglet után Plsekhez került a labda, de a tizenhatoson belülről fölé bombázott. Fogytak a percek, és a PAFC támadásaiban továbbra sem volt átütő erő, ha pedig netán lövőhelyzetekig jutottak volna Balutáék, a hazai védők önfeláldozóan blokkoltak. Az utolsó tíz percre fordulva a felcsútiak próbálták a visszavágót kicsit megkönnyítő gólt megszerezni, amire meg is volt a lehetőség a hosszabbításban. Corbu és Plsek is a tizenhatoson belülről lőhetett, de a védők blokkoltak, majd Van Nieff szöglelete után Stronati fejésében volt ott a gólveszély, de ahogy az egész magyar csapat, úgy ő sem járt sikerrel. A Puskás Akadémia borzasztóan játszva nagyon nehéz helyzetbe hozta magát a Fejér megyei visszavágóra, a háromgólos hátrányt a masszívan védekező RFS ellen kellene ledolgozni a jövő csütörtöki mérkőzésen.

JEGYZŐKÖNYV

FK Rigas FS (lett)–Puskás Akadémia 3-0 (3-0)

Jurmala, Slokas Stadion, Vezette: Kikacseisvili (grúz)

FK Rigas FS: Cerniauskas – Savalnieks, Jagodinskis, Lipuscek, Sorokins – Simkovic (Micevszki, 78.), Strumia, Sarics – Freisenbichler (Kouadio, 64.), Lemajics (Stuglis, 89.), Deocleciano (Rakels, 78.). Vezetőedző: Viktors Morozs

PAFC: Tóth B. – Nagy Zs. (Puljic 54.), Stronati, Joao Nunes, Spandler – Slagveer, Van Nieff – Komáromi (Baluta, a szünetben), Plsek, Kiss T. (Deutsch a szünetben) – Corbu. Vezetőedző: Hornyák Zsolt

Gól: Lemajics (8., 24. – a másodikat 11-esből), Freisenbichler (18.)

Sárga lap: Deocleciano, ill. Spandler (23.), Corbu (45+2.), Kiss T. (45+3.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában