"Mindenki úgy segít, ahogy tud"

2020.04.23. 19:35

Futással a Vöröskeresztért

A Magyar Futósport Egyesület (MFSE) a #maradjotthon kampány keretében, a négy fal fogságában is végezhető mozgásra inspirálja a sportszeretőket. A nevezési díjból pedig a Magyar Vöröskereszt munkáját támogatják a koronavírus elleni küzdelemben. A kezdeményezés néhány hét leforgása alatt országossá nőtte ki magát.

Kecskés Zoltán

Ezt az érmet egészen biztosan mindenki elteszi majd emlékbe Fotó: a versenyző

Fotó: annabodza

A pandémia miatt a futóknál is új időszámítás kezdődött. Tóth Tamásnak, a Magyar Futósport Egyesület elnökének mindennapjai is nagyban átalakultak: telefonbeszélgetésünk közben is csomagol, készíti elő az egyedi érmeket, okleveleket a jótékonysági versenysorozat résztvevőinek, akikkel már több mint 2 millió forinttal támogatták a Magyar Vöröskereszt munkáját.

– Mindenki úgy segít, ahogy tud. Sajnos a járványhelyzet miatt az összes futóversenyünket törölnünk kellett idén, de szerettük volna valahogy kárpótolni a sportszeretőket. Ekkor pattant ki a fejünkből a Maradj otthon jótékonysági versenysorozat ötlete, melynek lényege, hogy a résztvevők különböző távot teljesítenek (1 km, 5 km, 10 km, 21 km, 42 km), különböző módon (futópad, helyben futás, szobakerékpár, spinner-­kerékpár, elliptikus tréner) a saját otthonukban vagy a lakóhelyük környékén, az egészségügyi előírásokat betartva. Eddig több mint 1700-an küldték el eredményüket – helyben például 260-an teljesítettek távot – és járultak hozzá a koronavírus elleni harchoz. Az egészségügyi szervezet a befolyt adományokból védőfelszereléseket, fertőtlenítőt vásárol és juttat el oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van. Büszkék vagyunk, hogy ennyien összefogtak, de még messze a vége. Most van a legnagyobb szükség a segítségre! – nyilatkozta lapunknak az egyesület elnöke.

Ezt az érmet egészen biztosan mindenki elteszi majd emlékbe
Fotó: a versenyző

A kezdeményezéshez több mint 30 fehérvári futó is csatlakozott, köztük Mihályi Sándor, aki lelkes éremgyűjtőként, hobbifutóként már ötször teljesítette a 10 km-es távot. Mint mondta, ameddig a veszélyhelyzet tart, ő ezzel segít.

– Nagy szívfájdalmam volt, hogy a járvány miatt valamennyi sportrendezvényt törölték. Így előfordulhat az, hogy a versenyeket körülvevő, semmihez sem fogható fesztiváli hangulatot idén nem élhetem át. Ekkor a falamra néztem, ahol megannyi futóérem és rajtszám található: lehetséges, hogy idén nem fog bővülni a gyűjteményem? – tette fel a kérdést magának, majd a közösségi oldalon találkozott az MFSE felhívásával, aminek nagyon megörült. – Először csak az érem motivált, majd az elnök úrral való beszélgetést követően döbbentem rá, hogy ez több mint egy verseny. A futás iránti szeretetemmel egy nemes ügyet is szolgálok, mely által embereken, gyártókon és szervezeteken segíthetek! Eldöntöttem, hogy heti kétszer benevezek a 10 km-es távra, ameddig időm és anyagi hátterem engedi. Felemelő érzés a sportszeretőkkel összefogva egy nemes ügyért kiállni, ezzel is támogatva a bajbajutottakat, miközben a táv teljesítésekor a futás élménye megmarad – zárta gondolait, és biztat mindenkit, aki teheti, csatlakozzon a Maradj otthon jótékonysági versenysorozathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában