Fehérvárra került a bajnoki serleg

2019.07.06. 20:11

Ellentétes félidők után nyerte a Hungarian Bowlt az Enthroners a Kijev Capitals ellen

14-12 arányban győztek a Koronázók a az ukránok ellen a magyar élvonalbeli amerikaifutball-bajnokság fináléjában.

Nagy Péter

Az első már megvan! – a Koronázóknak az osztrák ligában összejöhet a duplázás Fotó: Dömötör Csaba

4300 néző előtt rendezték meg a hazánkban zajló első osztályú amerikaifutball-bajnokság (HFL) budapesti döntőjét az Új Hidegkúti Nándor Stadionban, ahová a Fehérvár Enthroners a Budapest Cowbells, míg a Kijev Capitals a Budapest Wolves legyőzésével jutott be. A felvezetés alkalomhoz illő volt, az ukrán himnuszt egy népi viseletben megjelenő X-Faktor-győztes, a magyart pedig egy fővárosi szlovák tanítási nyelvű iskola diákjai adták elő angyalokhoz szóló hangon. Az egyperces, néma csend Nádi Gyulának, a Miskolc Steelers alelnökének szólt, aki már csak fentről figyelhette a 14. Hungarian Bowlt, amelyet 2007 után először rendeztek budapesti gárda nélkül. A kezdeti ismerkedés után Gombos Bence hajszálpontos passzal a védőjét lerázó Poprádi Márk kezébe varázsolta a disznóbőrt, aki megszerezte a Fehérvár első pontjait, amihez Zách György egy jól kivitelezett extrával járult hozzá, 7-0.

Az első már megvan! – a Koronázóknak az osztrák ligában összejöhet a duplázás Fotó: Dömötör Csaba

A második negyedben ugyan közel állt a szépítéshez a Capitals, de a Fejér megyeiek speciális egysége remekül tette a dolgát, ráadásul Mike Wallace fenomenális visszahordásából olyan lehetőséghez jutottak, amit Ryan Tuiasoa második próbálkozás után touchdownra is váltott, 14-0. Novakov Dávid TD-jével akár le is zárhatták volna a derbit a Koronázók a nagyszünet előtt, de a játékvezetők hosszas videózás után nem adták meg a találatot. Jól kontrollálták az órát a kék mezesek, akik a remek formában lévő Troy Rice-t és a vendégek támadósorát egyaránt semlegesíteni tudták. A szünetben a vendégek vezetőedzője, Ruszlan Csebanenko a sajátjait korholta, és úgy látszott, használ is az öltözői fejmosás, mert a pihenő után Gombos vaktában elengedett passzát Isaiah Wheeler lekapta, mint a legyet. Az interceptionből aztán jött is a büntetés Ihor Liszenko révén, az extra azonban kimaradt, 14-6. Ez szemmel láthatólag felvillanyozta a látogatókat, Makszim Cserepivszkij egyre magabiztosabban irányított, Rice pedig olyan touchdownt hozott össze Tóth Dáviddal a nyakában, amilyet csak kevesen tudnak, 14-12. Akár az egyenlítés is összejöhetett volna a Capitalsnek, de Gyarmati Máté parádés védekezéssel megmentette a Fehérvárt a kétpontostól.

Az Enthroners futója, Ryan Tuiasoa lett a meccs legjobbja
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Cserepivszkij a legrosszabbkor csúszott el, az Enthroners pedig kiszabadult a szorításból. Tuiasoa nyerőembernek bizonyult, a polinéziai elfutásaival nem igazán tudott mit kezdeni a Kijev. Tóth Nándort a levegőben vadászták le a végén, de pár perc ápolás után a saját lábán hagyta el a játékteret. Őt hamarosan követték a társak is, miután a Fehérvár védelme csírájában elfojtotta az utolsó ukrán támadásokat, s ezzel megszerezte története első bajnoki címét a HFL-ben. A Koronázók hátsó sora egész évben remekül teljesített, de ha valakit ki kell emelni ebben a szezonban, az Ryan Tuiasoa, akit joggal választottak meg a Hungarian Bowl legértékesebb játékosának.

 

Jim Ward, a Fehérvár Enthroners vezetőedzője: – A védelem felnőtt a feladathoz a második félidőben, ezért sikerült megőrizni az előnyünket. Le a kalappal a srácok előtt, mivel egy nagyon kemény kijevi csapatot győztek le. Nem számít, hogy milyen kevés döntött a mi javunkra, a bajnoki címet senki nem veheti már el tőlünk. Egy csodás év van a hátunk mögött, a kezdetektől fogva nagyon keményen dolgoztunk a sikerért. A szezonnak azonban még közel sincs vége, az osztrák bajnokságban azért küzdünk, hogy a második trófeánkat is bezsebeljük idén. Jövőre pedig címvédőhöz méltóan fogunk pályára lépni, arra törekszünk majd, hogy ismét mi legyünk a legjobb amerikaifutball-csapat a HFLben és Magyarországon.

A második félidőben jobbára csak védekeztek a kék mezes székesfehérváriak Fotó: Kricskovics Antal

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában