Az eső sem jelentett akadályt

2019.05.29. 21:52

Ismét több település mozdult meg a kihívás napján, Hantos Csákberénnyel ment ölre

15 percen keresztül kellett aktív testmozgást végeznie annak, aki hivatalosan is részt kívánt venni a Challenge Day 2019-es magyarországi versenyében.

Nagy Péter, Dévai N. Csaba

Csákberényben a csapadékos idő ellenére hatalmas sikere volt a puttonyfecskendőzésnek

Fotó: Rozsnyai Dominik

Egy jópofa fogadásnak indult Kanadában, még 1982-ben, amikor két, szomszédos városi vezető váltig állította, hogy az ő települése a sportosabb. Szó szót követett, majd végül abban állapodtak meg, az nyer, akinél 0 órától este 9-ig többen végeznek aktív testmozgást, legalább 15 percen keresztül.

Hantoson az erősek mindent – és mindenkit – vittek
Fotó: Tőrizs Attila

A kihívás napja globális útra indult, kilenc esztendővel később pedig hazánkba is megérkezett. A mozgás és egészséges életmód népszerűsítését megcélzó egynapos viadalba nagy lendülettel vetette bele magát Magyarország, igaz, a Challenge Day popularitása 1991 óta bizony megkopott egy kicsit nálunk.

Fotó: Rozsnyai Dominik

A statisztikával azonban mit sem foglalkoztak Hantoson, ahol egy laza éjszakai focibajnokságot „rittyentettek” az álmatlanságban szenvedőknek, majd beiktattak egy kilencesrúgó versenyt is. Reggel, aki csak tehette, valamilyen nem motorral hajtott guruló eszközre pattant, és így indult iskolába, óvodába és/ vagy munkába. Az időjárás sokáig kegyes volt hozzájuk, a délelőtti célbadobást és grundbirkózást, valamint a délutáni számháborút nagyon élvezték az ifjak. A bringások is jót tekertek, a traktorhúzásra pedig a község apraja-nagyja összegyűlt. A falu legerősebb emberét már nem sikerült megválasztani, sajnos közbe szólt az égi áldás. Az eső elől a helyi művelődési házba menekülő hantosiaknak azonban ez sem szegte kedvét, az ott zajló „örömtáncba”, majd az azt követő aerobicba egytől egyig bekapcsolódtak. A nap 18 órakor ért véget számukra.

Fotó: Rozsnyai Dominik

És hogy milyen jól tették a dolgukat a hantosiak, azt mi sem bizonyítja jobban: a Hírlap lapzártája előtt a Település II. kategóriában az első helyen álltak.

Fotó: Rozsnyai Dominik

Az 1200 lakosú Csákberény a Település II. „címvédőjeként” vágott neki az idei próbatételnek, 2018-ban összesen több mint 80 ezer percnyit mozogtak, volt, hogy egyszerre több helyszínen 200-an futottak, gyalogoltak, táncoltak, pingpongoztak vagy bálát gurítottak – ezt kívánták idén túlszárnyalni Csókakővel karöltve. A rendkívül látványos busztolást idén is megrendezték, mint ahogy a szőlőkötözést vagy a puttonyozást, az egyéb programokat azonban a rossz idő miatt a kultúrházba költöztették. Itt került sor a puttonyfecskendőzésre, illetve a tűzoltók sorversenyére is.

Fotó: Rozsnyai Dominik
Fotó: Rozsnyai Dominik
Fotó: Rozsnyai Dominik

A kissé esős, szomorkás idő sem állította meg a csóri fiatalokat, hogy a kihívás napján is a falu kedvenc sportjának, a tekének hódoljanak. Az elmúlt időszakban országos hírnevet szerző műhelyben Csehi Sándor szakosztályvezető irányításával gyakoroltak azok, akik oly sok helybelihez hasonlóan már évek óta űzik ezt a sportot, valamint barátkoztak a golyókkal, bábukkal, akik e neves nap alkalmából látogattak ki először tekepályára.

Csákberényben a csapadékos idő ellenére hatalmas sikere volt a puttonyfecskendőzésnek
Fotó: Rozsnyai Dominik

A kihivasnapja.hu oldalon megyénkből a fentieken kívül az alábbi települések adták le a nevezésüket: Kajászó, Magyar almás, Martonvásár, Rácalmás, Söréd, Szabadegyháza és Székesfehérvár.

Fehérváron éjféli tornával indult a móka
Fotó: Molnár Artúr / ÖKK

A 18 órás részeredményeket illetően a Székesfehérvári Németh László Általános Iskola állt az élen a tanintézmények között, míg ugyanit a Móri Radnóti Miklós Általános Iskola Báró Nádasdy Tamás Tagiskola Csókakő a bronzérmes volt. Település II. kategóriában Hantos vezetett, a dobogó legalsó fokán Csákberény–Csókakő állt. Település VII. kategóriában Fehérvár másodikként várta a zárást

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában