Zámolyi karate egyesület

2017.10.02. 20:00

Közel százan vettek részt David Pickthall szemináriumán

Az IFK magyarországi szervezetének vendége volt a hétvégén a brit 7. Danos mester, aki pénteken és szombaton is több tréninget tartott a fehérvári és zámolyi karate egyesület sportolóinak.

Nagy Péter

Shihan David Pickthall (jobbra) megizzasztotta a Zámolyon összegyűlt karatékákat

Fotó: Nagy Norbert

A látogatás legfőbb célja a sportdiplomáciai megbeszélések mellett az volt, hogy az IFK alelnöke első kézből szerezzen információkat a hazai kyokushin karate szövetségben folyó munkáról, illetve a világszervezet támogatásáról biztosítsa a magyar klubokat.

A zámolyi általános iskola tornatermében megtartott nyílt napon először a gyerekeké volt a főszerep. A tolmács szerepét sensei Mátó Katalin, a Fehérvári Karate Akadémia vezetője töltötte be, aki az angol mesterhez hasonló intenzitással próbálta eljuttatni az instrukciókat a jövő reménységeihez. A legfőképp technikai elemek gyakorlására összpontosító edzés után Shihan David Pickthall külön kiemelte a gyerkőcök felkészültségét, és biztosította őket arról, hogy jó úton haladnak. Tíz órától az idősebbek foglalhatták el helyüket a „dojo”-ban. Hosszú, intenzív bemelegítéssel hangolódtak az előzetesen két órásra tervezett edzésre, aminek első felében inkább az alapgyakorlatok tökéletesítésén volt a hangsúly. Az ötvenes éveiben járó sensei minden feladatba bekapcsolódott, laza, könnyed mozgásán látszódott, hogy a világszervezetnél betöltött pozíciójával ellentétben nem csak az íróasztal mellett tengeti mindennapjait. Nem hiába, Pickthall olyanokkal edzett mint például a svéd származású, de leginkább az amerikai akciófilmekből ismert Dolph Lundgren.

Shihan David Pickthall (jobbra) megizzasztotta a Zámolyon összegyűlt karatékákat
Fotós: Nagy Norbert

Osu! Zengett a terem, ahogy befogadásra kerültek a brit karate mester instrukciói. Az első óra után jól esett a pár perces ivószünet, de sok pihenésre nem volt idő, hisz az intenzív edzésmódszereiről ismert Shihan jelezte, hogy ő bizony készen áll a folytatásra. A tréning második felében előkerültek a kontakt sportra jellemző kata elemek is, látványos rúgógyakorlatokkal fűszerezve. A gyakorlás végéhez érve az IFK magyarországi szervezetének nevében sensei Bőke Béla köszönte meg Pickthall látogatását. Bőke ezek után átvehette a 4. Dan fokozatot a karate világszervezet második emberétől. Délután bírói képzéssel folytatódott a nap, ahol a clicker-rendszer szabályait ismertette a brit mester. A nap zárásaként a megszerzett tudást gyakorlatban is hasznosíthatták a leendő bírók, hisz ekkor éles, egy-egy elleni küzdelmekben csaptak össze a karatékák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában