Láthatatlan kastély

2024.02.22. 11:30

Külső magyarok 1. rész (videó)

Margittai Gábor a magyar szórványközösségek helyzetének, sorstörténetüknek kutatásáért szervezett expedíciókat a Kárpát-medence kevéssé ismert régióiba, az iszlám Észak-Afrikába, Anatóliába, utazott a kazah sztyeppéken és a mediterrán Európában. Ezzel összefüggésben a nagy háború nemzetiségi problémáinak és a hadifoglyok sorsának bemutatására is vállalkozott, többek között a Szamár-sziget elveszett hadseregének, rabkatonáinak históriáját tárva fel. Rendezett első világháborús témájú kiállítást egyebek mellett a pákozdi katonai emlékparkban is. Ő igazgatja az MCC Magyar Összetartozás Intézetét, amely elsősorban a magyar identitás kutatásával, a külhoni magyarság és az anyaországi magyarok kapcsolatának erősítésével foglalkozik.

Feol.hu

Erdély egyik legősibb főnemesi családjának, a bölényfejes Wassoknak ma már csak egy árva kastélyuk áll a Mezőségen. A többit gyűlöletből, haszonlesésből lerombolták. Pedig Erdély szerelmét, a magyar, román és szász kultúra szövetéből álló hajdani világot nincs író, aki ma hevesebb lángon tartaná, mint szentegyedi és cegei gróf Wass Albert. Marosvécs várkastélya áll ugyan még, de harcok övezik, ahogy utolsó urának, Kemény János bárónak a szellemi örökségét is. A román ,,nagy egyesülés" 2018-as és Trianon 2020-as centenáriuma között tovább szakadtak a térség emlékezeti sebei. Az elrabolt javak visszaadása helyett dübörög a visszaállamosítás - és az ipari méretű történelemhamisítás. Ezért Margittai Gábor sikerkönyve, a Tiltott kastély sem maradhatott folytatás nélkül. Történelmi nyomozás ezúttal a Wassok és a Kemények birodalmában: a Holttengeren és az Istenszéke alatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában