Gyúrói alkotókör

2023.12.09. 12:00

Horgolnak, hímeznek, sütnek - vidáman telnek a szerda délelőttök

A tavaszi hímzőszakkör után a résztvevők úgy döntöttek, folytatják a közös kézimunkázást és továbbra is hetente összejárnak a művelődési házban, ahol különböző kézműves tevékenységekkel töltik el az időt, közösen. A főként nyugdíjasokból álló csapatot egy horgolási „projekt” végén látogattuk meg Gyúrón.

Borsányi Bea

Az alkotókör tagjainak egyik része

Fotó: Borsányi Bea/ Fejér Megyei Hírlap

- Az egész egy pályázattal kezdődött: tavaly éltünk a Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör című pályázatának lehetőségével, amelyben hímzőszakkörre pályáztunk. Meg is kaptuk a szükséges eszközöket és az alapanyagokat azzal a feltétellel, hogy helyet és megfelelő feltételeket biztosítsunk a 20 alkalmas szakkörnek, amihez videós oktatóanyagot is küldtek – mesélt az előzményekről Hársfalvi Mária, a gyúrói művelődési ház művelődésszervezője. A hímzőszakkör főként az idősebbek körében örvendett nagy népszerűségnek. Szerencsére Gyúró két pályázatot is nyert, így az eredetileg 5 fő helyett 10 érdeklődő vehetett részt a szakkörön, amelyen rendkívül jó hangulatban teltek a foglalkozások, miközben az egyébként nem túl egyszerű békési hímzéssel ismerkedtek meg. 

A nyári szünetet követően aztán úgy döntöttek, továbbra is hetente találkoznak és kézműves tevékenységgel töltik a szerda délelőttöket, de immár kötetlen formában. A hölgyek „projektfeladatokat” is vállalnak, látogatásunkkor éppen az utolsó simításokat végezték, másnap készültek beborítani horgolt takaróval egy újabb – harmadik - fa törzsét, ezúttal a szomszédos Tordason. A horgolás egyébként jól megy a gyúrói asszonyoknak, a falu karácsonyfájára és a húsvéti tojásfára is horgoltak már díszeket. A csapat idén azt is vállalta, hogy mézeskalácsot süt, amiből jutott a mézeskalácsfalu épületeihez is. Mindemellett bármilyen technika szóba jöhet a szerdai összejöveteleken, amihez a társaság kedvet érez és amit akár egymásnak is meg tudnak tanítani. Horgolni sem mindenki tudott korábban. 

Ilyen kisebb blokkokból állt össze a fatörzset borító hatalmas takaró
Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

- Az alkotókörbe nem csak nyugdíjasok járnak – mondta mosolyogva Egri Sándorné, Márta, aki 2017 óta a Gyúrói Nyugdíjas Klub vezetője. A klubot 1988-ban még Tóth Sándorné alapította, jelenleg 35 tagja van és idén ünnepelte 35. születésnapját. Amúgy vannak fiatalabb, tiszteletbeli tagjai is. A klub „zajos” életet él, számos programon vesz részt, kirándulnak, kiállításokra, színházba járnak és maguk is fellépnek az Otthonkás Angyalok elnevezésű formációjukkal. Mindemellett szívesen besegítenek a településen többek között a virágok gondozásába, részt vesznek a falutakarításban és ha kell, sütnek is a rendezvényekre.

Márta néni egyike a „fő kézműveskedőknek”, sok mindenhez ért és szívesen tovább is adja a tudását. Ő tanította meg horgolni a kör több tagját, így Ujvári Józsefné, Piroska nénit is. – A horgolásban az a jó, hogy gyorsan elsajátíthatók az alapok, aztán jöhetnek a minták, majd a nagyobb darabok. Most a szaporítást tanulom. És esténként már otthon is szoktam horgolni – büszkélkedett Piroska néni, miközben szorgosan járt a kezében a horgolótű. 

- A fiatalságot azért nehéz nálunk megmozgatni, közösségi programokba bevonni, mert a középiskolás diákok már máshová járnak tanulni és mivel Gyúró kistelepülés, az itt élők többsége is más településeken dolgozik, így csak késő délután, vagy este ér haza. A közösségi rendezvények iránti érdeklődést a járvány is visszavetette, ráadásul tavaly felújítás kezdődött a művelődési házban, ezért a szokásos rendezvényeinket sem tudtuk megtartani – válaszolta Hársfalvi Mária arra a kérdésre, miért az idősebb korosztály jár inkább a foglalkozásokra?

A nyugdíjasok munkáiból rögtönzött kiállítás, előtérben a békési hímzéssel készült darabok
Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

Az alkotókör egyébként, azon túl, hogy tevékeny időtöltést jelent, remek lehetőség arra is, hogy az egyedül élők, vagy az otthon lévők kimozduljanak, társaságban menjenek, másokkal találkozzanak, beszélgessenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában