Fehérváron mutatják be először az új musicalt

2023.09.23. 19:14

Madagaszkár „királya” a királyok városában (galéria)

A Benyovszky, a szabadság szerelmese című új szuperprodukció lehet az egyik első kulturális bemutató a Székesfehérváron épülő multifunkcionális csarnokban – hangzott el a szombat délelőtti sajtótájékoztatón a Vörösmarty Színházban.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A nagy magyar utazó, hajós, katona és felfedező, Benyovszky Móric négy földrész legkülönlegesebb tájaira jutott el és mindenhol nyomot hagyott maga után. Nem véletlen, hogy magyarságát nem elvitatva, sok európai, sőt Európán kívüli nép is sajátjának tekinti személyét. Az életéből és kalandjaiból született musical, amelyet Székesfehérváron mutatnak be először, egyszerre állít emléket a kalandvágyó, de mindig a szabadság eszményéért küzdő magyar nemesnek, a lengyel függetlenségi harcokban résztvevő és orosz hadifogságba esett hősnek, a kamcsatkai fogolytáborból zseniális tervvel kiszabaduló és a Péter-Pál nevű hajó megszerzésével egy egész legénységet megszöktető kapitánynak. Megismerkedhetünk továbbá a Mária Teréziát, XV. Lajost, George Washingtont és Benjamin Franklint személyesen is ismerő diplomatával, de mindenekelőtt a világot Tajvantól Madagaszkárig bejáró felfedezővel, illetve a törzseket békítő kormányzóval, akit a madagaszkári emlékezet máig őriz. Így érkezik el Madagaszkár egykori „királya” a királyok városába – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Cser-Palkovics András, polgármester, Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, Katarzyna Ratajczak-Sowa, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövet-helyettese, G. Németh György, a Benyovszky Emléktársaság elnöke, valamint Nagy Tibor Magnus, a nagyszabású musical zeneszerzője tartott.

 

A darab a Benyovszky Társaság elnökének ötlete alapján született, forgatókönyvét Pozsgai Zsolt, a dalszövegeket a tavaly elhunyt Bradányi Iván írta. A történethez az alapot Jókai Mór Gróf Benyovszky Móric életrajza, saját emlékiratai és útleírásai című munkája adta, amely több kötetet tesz ki. A gróf 1772 és 1776 közötti első madagaszkári gyarmatosító tevékenységéről szóló beszámolójának egyetlen példányát egyébként a British Libraryben őrzik, ennek pontos másolatát kapta ajándékba Székesfehérvár G. Németh Györgytől, aki azt is elmondta, a musicalnek már most több külföldi meghívása van, így többek között Tajvanon is bemutatják majd.

A Szikora János rendezében színre kerülő musicalt a tervek szerint jövő nyáron mutatják be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában