Tapasztalat és elhivatottság a szociális ellátásban

2024.05.02. 17:00

Még idén idősotthon nyílik Baracson a régi óvoda helyén

A 28 éve Fejér vármegyében alapított Baptista Szeretetszolgálat szerteágazó tevékenysége mellett az országban iskolák és szociális intézmények fenntartója is. A karitatív szervezet minap Baracson átvette a régi óvoda részben felújított, de további munkálatokra szoruló épületének üzemeltetését azzal a céllal, hogy idősek otthonát hozzon létre az ingatlanban. Az elképzelés megvalósításáig még sok a tennivaló.

Tihanyi Tamás

Valamivel több mint fél év múlva negyven idős ember számára jelent majd új otthont az épület

Fotó: Greksa János

– A Baptista Szeretetszolgálatot elsősorban arról ismerik, hogy katasztrófahelyzetekben gyorsan és hatékonyan reagál, mint történt az például a törökországi földrengés idején, de ez tevékenységünknek csupán egy szelete – mondta Hári Tibor, a segélyszervezet ügyvezető főigazgatója, a székesfehérvári baptista gyülekezet diakónusa. – Az általunk fenntartott létesítmények sorában az iskolák, szociális intézmények mellett még egy gyermekhospice ház is van. A szociális ágazat szinte minden területén jelen vagyunk, Pécsett például egy hatszáz fős idősotthont tartunk fenn, az elhivatottság mellett tehát komoly tapasztalatokkal rendelkezünk.  

A fenntartó segélyszervezet, az önkormányzat és a kivitelező képviselői a helyszíni bejárás alkalmával
Fotó: Greksa János

A segélyszervezet egyébként Székesfehérváron gyermekotthont és fogyatékos személyek részére napközit üzemeltet, Seregélyesen szenvedélybetegek nappali ellátásáról gondoskodik, Velencén, Sárosdon és Seregélyesen pedig oktatási intézmények gazdája.  

– Mérföldkőhöz érkeztünk, miután egy éve elkezdtünk arról gondolkodni, miként hasznosíthatjuk a legjobban az épületet – összegzett az ingatlan bejárása alkalmával Várai Róbert baracsi polgármester. A szerződéskötés után megtörtént az épület átadása, és hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok: ez főként a további állagromlás megelőzése miatt fontos lépés, hiszen a tetőszerkezet mindenképpen felújításra szorul.

A hasznosítás tehát a közösség céljait szolgálja, hiszen Baracson régi igény egy olyan intézmény megnyitása, amely idős emberek bentlakásos, tartós ápolását-gondozását végzi. Helyben abban bíznak, hogy december közepén már beköltözhetnek a lakók. 

Több mint fél év munka vár a kivitelezőre az avatásig
Fotó: Greksa János 

– A kivitelezővel való megbeszélésünk után bizakodhatunk abban, hogy a karácsonyi ünnepséget negyven lakóval már az új otthonban rendezhetjük meg – mondta Heidl Beáta, a Baptista Szeretetszolgálat intézményi családjához tartozó Tábita Alapszolgáltatási Központ igazgatója. Ők üzemeltetik majd a házat. Hozzátette, hogy amikor az ágazatirányítók látták, milyen sokan szerepelnek a várólistákon, szigorítottak a bekerülési feltételeken. Ha valaki elmúlt 80 éves, minden további nélkül jogosulttá válik az ellátásra, ha nem, akkor háziorvos, szakorvos, szociális szakember által megállapított pontrendszer alapján határozzák meg a jogosultságot.

Az ingatlan felújítása tehát rövidesen újabb fokozatába kapcsol. A teljes tetőszerkezetet el kell bontani, annyira rossz állapotban van, és új kerül a helyére. Álmennyezet felszerelésével teszik energiatakarékossá az épületet, amelynek minden elemében megújul a belső tere. Elektromos hálózatot, ajtókat, burkolatot cserélnek, negyven személy részére, ellátására alkalmas szobákat és kiegészítő helyiségeket alakítanak ki. Több mint fél év munka vár tehát a kivitelezőre az avatásig. A költségeket – becslések szerint mintegy 130 millió forint értékben – a Baptista Szeretetszolgálat saját forrásaiból fedezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában