Tudományos előadás

2023.04.30. 11:32

Titanic-katasztrófa: magyar hős mentett életeket

Titanic és Carpathia címmel tudományos ismeretterjesztő előadást hallgathattak szombat délután a kincsesbányaiak. Elter Tamás tudományos újságíró és Dezső Tibor hobbi Titanic-kutató vendégeskedett a helyi művelődési háznak és könyvtárnak helyet adó Iskola utcai épületben.

Héjj Vivien

A Titanic és a Carpathia történetéről tartott előadást Elter Tamás tudományos újságíró és Dezső Tibor (b) hobbi Titanic-kutató

Fotó: Fehér Gábor

Amint azt az esemény előtt a szervezők elmondták, az ismeretterjesztő előadások sora, amely most kezdetét vette, hamarosan folytatódik: május 12-én, pénteken este 18 órától Tárnok Ákos, a Los Andinos és a Kákics zenekar vezetője érkezik a kincsesbányai könyvtárba: a dél-amerikai kultúráról, zenéről tart majd élőzenei bemutatóval fűszerezett előadást.

Ezúttal Elter Tamás a Titanicról, illetve az egykor elsüllyeszthetetlennek vélt óceánjáró katasztrófájáról, Dezső Tibor pedig a Carpathiáról beszélt. Utóbbi hajó orvosai közül kiemelte a magyar Lengyel Árpádot. Mint mondta, Lengyel Árpád hős volt, a Carpathia által kimentettek közül sokan kifejezetten neki, az ő szaktudásának köszönhették életüket. Dezső Tibor szerint Lengyel Árpád olyan magyar orvosnagyságokhoz hasonló, mint Szent-Györgyi Albert vagy Semmelweis Ignác.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában