Északi varázslat, zenével

2022.12.05. 17:30

Az Alba Regia Szimfonikus zenekar a gyerekeket is megénekeltette

A Mikulás várva várt érkezését megelőző napra időzítette a PartiTúra Ifjúsági Hangversenysorozat aktuális bérlete második koncertjének bemutatóját az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A fiatalok északi zeneszerzők műveivel ismerkedhettek.

Bokros Judit

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Vajon melyik lehet a Mikulás kedvenc dala? Az olvasónak is biztosan van néhány tippje, ahogyan a zenekar koncertjén ülő gyerekeknek is volt – ám hogy a karmester melyiket tartotta annak, arra térjünk vissza kicsit később. 
Az ifjúságot megcélzó, a klasszikus zenét megszerettetni és megismertetni hivatott bérletsorozatban ezúttal – alkalmazkodva a jeles alkalomhoz, méghozzá a Mikulás érkezéséhez – északi zeneszerzők művei hangzottak el. A program házigazdája ezúttal is Dobri Dániel kortárs zenei művészeti vezető volt, aki igyekezett minél inkább gyerekekre szabottan bemutatni a zeneszerzőket és kiválasztott műveiket. A hétfőn háromszor is előadott, körülbelül egyórás koncerten a finn Jean Sibeliustól és a norvég Edvard Griegtől hallhatott zenéket a közönség.

Zsíros Levente karmester vezényletével kerekedett néhány északi származású zenészt bemutató, Mikulásváró hangulatú koncert
Fotós: Fehér Gábor / FMH

Dobri Dániel még egy kis földrajzot is vegyített a zenei ismeretek közé, ugyanis kezdésként megkérte a gyerekeket, hogy soroljanak föl északi országokat. Miután ez sikeresen megtörtént, Sibelius „Andante festivo” című műve kapcsán beszélt a vonósnégyes és a vonószenekar jellemzőiről, különbségéről. Az Andantét Sibelius vonószenekarra írta, üstdobbal kiegészítve – kezdésként ezt a művet hallhattuk. 
Ezután három Grieg-szerzemény következett, közülük kettő – „Anitra tánca”, „Aaase halála” – az Ibsen által írt „Peer Gynt” című drámai költeményhez született. A harmadik pedig a Holberg-szvit volt, amely a norvég tudósnak állít emléket. 
A zeneművek kapcsán kiderült: a zeneszerzők nagyon szeretnek képzeletben utazni, például régebbi időszakok zenéit megidézni. A gyerekek lópatadobogás szerű ritmust is hallhattak, és megtudhatták, melyik a legmélyebb vonós hangszer. 
Végül pedig elhangzott az a bizonyos kedvenc Mikulás-dal is, amely Zsíros Levente karmester szerint a „Hull a pelyhes fehér hó”. Ezt énekeltette el a dirigens az óvodás és iskolás közönséggel, a szimfonikus zenekar által kísérve, nagy tetszést aratva. A jutalom sem maradt el: mindenki egy-egy szaloncukorral gazdagodhatott. 
A koncertet kedden, a Mikulás napján is előadják – talán addigra a hó is megérkezik…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában