Frissen Fejérből

2022.07.09. 18:36

Szerb nemzetiségi nap és „Ivándan”

A Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat és a Szerb Ortodox Egyházközség közös rendezvényeként július 9-én, szombaton délelőtt püspöki szent liturgiára gyűltek össze a hívek az „Ivándan”, az Iván-napi búcsú alkalmából. A szerb ortodox templom védőszentjének, Keresztelő Szent Jánosnak a születésnapján rendezték meg a hatodik Székesfehérvári Szerb Nemzetiség Napját a Szúnyog utcai templomkertben.

Tihanyi Tamás

Keresztelő Szent János születésnapja szertartásosan szép ortodox ünnep

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Alexov Lyubomir – aki 2014 óta a magyarországi szerb nemzetiség érdekeit képviseli szószólóként a Parlamentben – köszöntötte a búcsú résztvevőit a helyi szerbek központjában, a szépen felújított Rác utcában. 

– Ez a hely hirdeti azt a több száz évet, mialatt Székesfehérváron együtt éltek a különböző nemzetiségek, többek között a szerbek is – mondta a szószóló. – A mai napon mi Keresztelő Szent János születését ünnepeljük, amely a nyári napfordulóhoz kötődik. A keresztény világ régi tradíciójára emlékezünk, amely a fény, a világosság győzelme a sötétség és a halál felett. Ha kicsit belegondolunk, a nyári és a téli napfordulóhoz két ünnep is kapcsolódik. Az egyik, a téli napforduló Jézus Krisztus, a nyári pedig Keresztelő Szent János születéséhez kötődik. A keresztelő küldetése az volt, hogy tanúskodjon a világosság győzelméről a sötétség felett.  

A több mint 250 éves szerb templom patrónusa sem véletlenül Keresztelő Szent János, hangsúlyozta Alexov Lyubomir.  

– Itt, a templom előtt kereszténységünk gyökereire emlékezünk. Hitünket csak akkor tudjuk tovább vinni, ha szeretjük és tiszteljük a hagyományainkat. A szerbeknél az egyházi ünnepekhez nagyon sok népszokás kapcsolódik, ilyen például az Iván-nap koszorúja, amely jellegzetes szimbóluma minden szerb háznak. Biztosak lehetünk abban, ha egy házon ilyet látunk, ott szerbek élnek. Ennek  a koszorúnak, akár templomban, akár házban látható, bajelhárító, szimbolikus a jelentősége. Mi szerbek törekszünk arra, hogy ezeket a hagyományokat minél tovább életben tartsuk és átadjuk gyermekeinknek, unokáinknak. Itt Székesfehérváron ugyan kisszámú szerb közösség maradt fent, de ez a közösség őrzi hitét, hagyományait, identitását és nagyon sok energiát fektet abba, hogy megőrizze a vallást, a kultúrát és a nyelvet. Itt mindenkinek fontos az elődök azon törekvése, hogy a létrehozott kulturális örökséget ne dobjuk el, mert ezek kincsek, melyeket óvni és tisztelni kell.      

Az ünnep zenészek, táncosok fellépéseivel folytatódott: az ukrán nemzetiség is képviselte magát az eseményen, amelynek helyszínén, a templomkertben a Fehérvári Kézművesek Egyesülete is bemutatta munkáit.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában