Frissen Fejérből

2022.07.16. 20:02

Ízes, magyaros, népies, szeretetteljes - II. Mezőszentgyörgyi Hacacáré (videó, képgaléria)

Szombaton nyitották meg a II. Mezőszentgyörgyi Hacacárét a tájház frissen felújított pajtájában, aminek a “Népi a javából!” címet adták a szervezők.

Hajdú Marianna

A nemzeti színű szalagot Ádámné Németh Zsuzsanna, a Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyesület elnökhelyettese és Tóth Balázs, a TBK Consulting képviselője vágta át.

Forrás: Hajdú Marianna / FMH

Már innen sejthető volt, hogy igazi, csak a vidéki élethez, a vidéki emberek vendégszeretetéhez köthető, programokban gazdag hétvégében lesz része annak, aki nem akar kimaradni a hacacáréból.

A két naposra tervezett rendezvényt Lánginé Csík Angéla, Mezőszentgyörgy polgármestere nyitotta meg, amelyben megköszönte mindazoknak a részvételét, akik segítették a tájházhoz tartozó pajta újjávarázsolását. A megvalósításban, megszervezésben és a lebonyolításban is feladatot vállaltak. 

– Nagyon szerencsés, hogy ez a projektünk is sikerült. A rendezvényeinket, már rossz idő esetén, vagy nagyon nagy napsütésben, fedett helyen is megtarthatjuk.  

A megnyitón és pajta átadón részt vett: Lánginé Csík Angéla, Mezőszentgyörgy polgármestere, Ádám Zsolt, alpolgármester, Tóth Balázs, a TBK Consulting képviseletében és Ádámné Németh Zsuzsanna, a Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyesület elnökhelyettese. 
Forrás: Hajdú Marianna / FMH

Majd Ádám Zsolt, Mezőszentgyörgy alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket, érdeklődőket és a fellépőket. A rendezvény fő szervezője Kiss Péter, a Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyesület elnöke a hét elején sajnálatos módon kórházba került és bizony nélküle mindenkire nagyobb felelősség és több feladat hárult.

– Mindent megtettünk azért, hogy az összes kiírt program megvalósuljon. 

Valóban nagyon örülünk, hogy elkészült a csűr. A célunk az, hogy a nagyon jól működő  művelődési házunk mellett szerettünk volna még egy közösségi teret, ahol ezeket az autentikusabb rendezvényeket meg tudjuk tartani. Van még tennivaló, de előbb-utóbb alkalmas lesz arra, hogy többnapos rendezvényeket, sátras táborokat, gyermektáborokat is meg tudjunk rendezni.

A Magyar Falu Program keretében a falusi civil pályázatán 6.990.412 forintot nyert a Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyesület a pajta felújítására. Ebből az összegből  térkövezve lett és a mosdók is megújultak. Vakolatot kapott, fehér festést és a villamos hálózat is korszerűbbé vált. 

A nemzeti színű szalag átvágása után a vendégsereg birtokba is vehette a pajtát. Navratil Andrea és a Kobzos Együttes: Égből szállott dali madár című gyerekeknek szóló előadásával elindult a hétvégi hacacáré.

A pajtában fotókiállítás is várja az érdeklődőket.

– A fotókiállítás címe “Így mulattunk mi”. Mezőszentgyörgyi pillanatokat örökítettek meg egészen a múlt század elejétől – mutatja be Ádámné Németh Zsuzsanna, a Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyesület elnökhelyettese.

– Esküvőkön, szüreti mulatságokon, vagy családi programon. Biztosan, akik Szentgyörgyiek vagy Lepsényiek vélnek majd felfedezni rokonokat, ismerősöket. Ezt szeretnénk, ez lenne a célunk. 

 

A Szedtevette zenekarral játékos táncházat indítottak, amibe a felnőttek is bekapcsolódhattak. Mészölyné Ibolya nénivel kézműveskedni lehetett és hét órától dokumentumfilm vetítés következett, a 100 éve született Fodor “Neti” Sándor, kalotaszegi, neves cigányprímás életéről, amit a pajta frissen festett, fehér falaira vetítettek.
A szervezők elsődleges célja, hogy mindenki jól érezze magát. Mindenre gondoltak. 

Ha már népi a javából, a vendéglátás sem maradhatott ki ebből. Támogatói jegyek megvásárlásával – amik 200, 300, és 400 forintba kerültek – lehetett az egyesület kasszáját segíteni. Cserébe a szervezők mindenkit megvendégeltek helyben sütött tócsnival, palacsintával, pogácsával, de főtt kukorica is édesíthette a kedvünket a házi aprósütemények mellett. A hideg szóda és frissítő italok dézsában, jégben úszva várták a szomjazókat.

Vasárnap délután újra várják vendégeiket immár a művelődési ház udvarára, A Guliba társulat “Csípd meg, fogd meg, eredj utána!” című műsorával. Ezt követően a Kákics zenekar játszik, majd a Dobroda zenekar. A rendezvényt Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák zárják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában