Kralovánszky Alán

2022.06.09. 07:10

Emlékérmet bocsátanak ki a Surdasapkás régészről

Közös érmet bocsát ki a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének (MÉE) Fejér Megyei Alba Regia Szervezete Kralovánszky Alánról.

Tóth Sándor

A Kralovánszky Alán-emlékérem a Fehérvár nagyjai éremsorozatban jelent meg

Forrás: MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezete

A csütörtöki napon nyitja meg az MNM Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállítását, amely a múzeum gyűjteményének gyarapodását mutatja be az utóbbi 12 évben. A sok ezer tárgy között olyan érdekességek is megtalálhatók, mint az őskori kerámiaedények, a párizsi magyar békedelegáció tagjainak autogramjai, római kori lófejpáncél és a Király utcai jelvényüzlet fiókos szekrénye.

Az MNM főigazgatója, L. Simon László köszöntőbeszéde és Csák János kulturális és innovációs miniszter kiállításmegnyitója egyben keretet ad az MNM és a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezete közös emlékérmének a kibocsátására. A Fritz Mihály szobrászművész tervezte és Szabó Tamás ötvös által kivitelezett érem egyik oldala a székesfehérvári királyi bazilika hitelesítő feltárásában és Szent István király sírhelyének a felfedezésében jelentős érdemeket szerző Kralovánszky Alánt (1929–1993) ábrázolja, az MNM egykori főigazgatóját. Az emlékérem másik felén az MNM főépülete és az 1222-es székesfehérvári országgyűlésen kiadott Aranybulla függőpecsétjének elő- és hátoldala látható.

A MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke, Igari Antal lapunknak elmondta: az ezüst és bronz változatban kibocsátott emlékérme a Fehérvár nagyjai éremsorozatuknak a tizedik tagja. Ezzel emlékeznek meg Kralovánszky Alánról, aki 50 évvel ezelőtt fejezte be a Romkert régészeti feltárásának III. ütemét a város alapításának 1000. évfordulóján. Az éremmel egyben megemlékeznek arról, hogy 800 éve adták ki az Aranybullát, amely a város és az ország történetének fontos eseménye, dátuma. Törekedtek arra is, hogy az emlékplaketten élethűen jelenjen meg Kralovánszky Alán, úgy ahogy az ásatásokat vezette: Surda-sapkában és farmer kertésznadrágjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában