Frissen Fejérből

2022.04.12. 15:00

Minden téren a húsvétra készülnek Előszálláson

Igazi lokálpatrióták, helyi civilek adtak egymásnak randevút a falumúzeum és udvarának tavaszi nagytakarítása alkalmával, s alighanem így lesz ez a szerdai húsvétra hangoló, gyerekzsivajt előidéző közösségi programon is.

Majer Tamás

A falumúzeumot nem csak a közösségi rendezvények idején érdemes felkeresni

Forrás: Szervezők

Az előszállási falumúzeum udvarára várja a helybélieket április 13-án, szerdán a Hagyományőrző Nyugdíjas Klub tagsága: a már hagyományosnak tekinthető nyusziváró műsort szervezik meg ezen a napon az unokáknak, a nagyszülőknek, a gyermekeknek, az édesanyáknak és az édesapáknak; mindenkinek. 


Rossz idő esetén a művelődési házban tartják a programot, ám erre – mármint a rossz időjárásra – nem is gondolnak Előszálláson. A falumúzeumot és annak udvarát a nyusziváróra hangolva önkéntes munkával tette rendbe, takarította ki a minap a klub tagsága és barátaik, szövetségeseik. Az önkéntesek munkáját a szervezők ebéddel hálálták meg, gulyáslevest kanalazhattak együtt, miután mindennel végeztek. Amint azt Tábiné Nyúl Gabriellától megtudtuk, a tavaszi nagytakarítás részeként a dolgos kezek szerét ejtették az ilyenkor szokásos ablakpucolásnak, portalanításnak, s húsvéti díszbe öltöztették az udvart. Éppen a szerdai programra készülve. 


A húsvétot megelőző közösségi összejövetel ugyan az udvaron lesz, ám a tapasztalat az, hogy ilyenkor a múzeumot is többen felkeresik. S nem azért, mert melegedni vágynának. A falumúzeum ó tárgyai falubeli adakozóktól származnak, régi, szép emlékezetű nagymamák, dédnagymamák egykori használati eszközei, bútorai, berendezési tárgyai. 


Mindeközben az Előszállási Ifjúsági Egyesület is húsvétra készült. Hűen a hagyományokhoz, az idei évben is dísztojásokkal díszítették föl a helyi zöldséges előtti fákat. 


A szerdai program, még nem írtuk, 15 órakor indul. A műsor az óvodások, mégpedig a középső csoport előadásával nyit, őket az Árpád Fejedelem Általános Iskola másodikosainak fellépése követi. Ezek után kezdődnek el a kézműves-foglalkozások és a nyuszisimogató attrakció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában