Frissen Fejérből

2021.09.10. 08:00

Élet a pirospaprika előtt – Berendezett jurta vár a felcsúti faluház udvarán

Az Árpád-kort idéző kiállítást szervez az önkormányzat a régmúlt iránt rajongó, s a kutatások mellett elkötelezett civil szervezetek együttműködésével a Faluházban.

Zsohár Melinda

Cserkuti János alapító és Zengővári Zoltán kurátor, amatőr történészek az egyik kalandtáborukban 2019-ben

Fotó: CsJ archív

A kissé bonyolult és hosszú nevű Országos Település és Múltkor Kutató Hagyományőrző Alapítvány 2017-től működik, ahogyan a Felcsúton élő alapító, Cserkuti János mondja: csöndesen.

Szenvedélye a történelem, ráadásul a gasztronómia, a szeptember 13-án, 18 órakor nyíló kiállításon izgalmas élményekkel szolgának majd. Felállítanak egy igazi jurtát, Árpád-kori eszközökkel berendezve. Korabeli ruhát öltött elóadók invitálnak történelmi időutazásra, s Élet a pirospaprika előtt címmel ősmagyar ételeket készítenek kínálásra.

Cserkuti János alapító és Zengővári Zoltán kurátor, amatőr történészek az egyik kalandtáborukban 2019-ben
Fotó: CsJ archív

A felcsúti alapítványosokhoz csatlakozott a Bendegúz Vére Hagyományőrző és Íjász Egyesület, valamint a Múltunk és Jövőnk Egyesület. Őseink útján, az elveszett falu nyomában címet viselő kiállítás helyszíne a község egyik legszebb régi háza, amely egyben helytörténeti gyűjteményként is szolgál. Több idősíkon való kalandozás ígérkezik az esemény kapcsán, interaktív beszélgetésekkel és videókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában