ufa

2021.07.05. 07:05

Az alcsútdobozi tojásfestő lány is tagja a magyar delegációnak Baskíriában, a Folklór olimpián

A Népművészet olimpiájának nevezett Folkloriadát négyévente, a sportolimpia esztendejében rendezik más és más országban. Idén Baskíria fővárosában, Ufában találkoznak a népi kultúra őrzői. Az alcsútdobozi Fekete Ildikó tojásfestő népi iparművész a magyar delegáció tagja.

Zsohár Melinda

A magyar delegáció

Fotó: Fekete Ildikó

A matematikus-informatikus végzettségű Fekete Ildikó a Kárpát-medence egyik legismertebb és egyik legelismertebb hímestojás-készítője és -gyűjtője, bejárta a világot különleges tudásával. Jelenleg a baskíriai Ufában, a népművészeti olimpián tartózkodik, harminckét magyar fiatallal együtt – a Kecskemét Néptáncegyüttessel és Gajdics Krisztián szintén népi iparművész bőrművessel. A Folkloriadát négyévente rendezik meg, az első 1996-ban Hollandiában volt, Magyarországon 2004-ben tartották a nagyon izgalmas és színes találkozót többezer néprajzos részvételével. Baskíriában az idén negyvennyolc országból mintegy hatvan nemzetiségi képviselteti magát július 1-12-e között. Nem mindegy, hogy nemzet vagy nemzetiség – mi magyarok ne tudnánk a különbséget?

A magyar delegáció
Fotó: Fekete Ildikó

Ildikó is bemutatja a lehetőség szerint Kis-Magyarország, s az elcsatolt vidékek legjelentősebb hímestojás-kultúráját Ufában, ahol természetesen a daloké, a táncoké a főszerep. Folklórnak a szellemi néprajzi örökséget nevezzük, a tárgyi néprajz a kézzel fogható, konkrét kézműves alkotásokat foglalja össze, mint a hímes tojás, népviseleti darabok, meghatározott motívumkincset megőrző fafaragások. Baskíria a magyarok számára különleges jelentőséggel bír, az őshazakutatók egy része Magna Hungáriának nevezik az Orosz Föderáció ezen önálló köztársaságát. A korabeli leírások szerint 800 évvel ezelőtt Julianus barát ezen a részen talált még magyarokat és állítólag még tudott velük magyarul beszélni.

Az alcsútdobozi tojásfestő
Fotó: Fekete Ildikó

Ma muzulmán a népesség baskír része, alig kétmilliónyian vannak, oroszokkal, más nemzetiségekkel élnek együtt a négymilliós lélekszámú országban, 146 ezer négyzetkilométeren. A rendezvényt az UNESCO alapította, a hagyományos kultúrák értékeinek megőrzése és terjesztése érdekében, nagy hangsúlyt fektetve a szellemi örökség és a folklór – néptánc, népzene, népi mesterségek, szokások, viseletek, rítusok, játékok területeire. Baskíriában nagy tiszteletnek örvendenek a magyarok, tartják az ősi „rokonságot” velünk, a pusztai népek emléke nagyon élénken él a kollektív tudatban. Baskíria közszolgálati televíziója többször tudósított a magyar művészek munkájáról, felkészüléséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában