balett

2021.05.26. 07:05

Táncmesés Aladdin – Varázslatos történetből látványos darab született

A Székesfehérvári Balett Színház ezúttal a tiszta szívű, bátor tolvajfiú történetét csomagolta táncelőadásba.

Bokros Judit

Az online premieren Jázmint Cristina Porres Mormeneo, Aladdint Fernando Gabriel Luis Luis játszotta, és sok más mesebeli szereplő is volt

Fotó: Nagy Eszter

Az Aladdin népszerű mese, hiszen a misztikus arab világba kalauzol, és egy látszólag lehetetlen szerelmi beteljesedést mesél el, kalandos módon.

Ezeket az adottságokat aknázta ki a Székesfehérvári Balett Színház is, amely már tavaly szerette volna bemutatni az előadást, ám erről végül le kellett mondaniuk a Covid miatt. Idén tavasszal végre elkezdődhettek a próbák, a múlt vasárnap pedig megtörtént az online premier ingyenes stream előadás formájában, a társulat YouTube-csatornáján.

Az online premieren Jázmint Cristina Porres Mormeneo, Aladdint Fernando Gabriel Luis Luis játszotta, és sok más mesebeli szereplő is volt
Fotó: Nagy Eszter

A darabot vendégkoreográfus, Nemes Zsófia vitte színre, aki a történetben rejlő varázslatra, valamint a karakterekben, a helyzetekben rejlő humorra egyaránt épített. Az atmoszféra megteremtésében nagy szerep jutott a díszletnek (Molnár Zsuzsanna munkája), a jelmezeknek (Nemes Nóra álmodta meg őket) és a zenének (Gergely Attila komponálta). Ezek hozták létre azt a valóban misztikus légkört, amelyben a jószívű tolvajfiú, Aladdin a piacon megismeri Jázmin hercegnőt, akivel kölcsönösen egymásba szeretnek, majd megpróbáltatások árán, a csodalámpa megszerzésének bonyodalmai után végül egymáséi lesznek. Közben persze megjelennek a mese jellegzetes figurái: Aladdin barátja, a kedves Abu majom, akit szintén táncos személyesít meg, akárcsak a gonosz Jafar papagáját, Jágót. S persze van dzsinn is.

Színes, látványos előadás született, amelyet nyilván jobb lett volna közvetlenül a nézőtérről befogadni, ám bája, finomsága így, a képernyőn keresztül is érzékelhető volt. A keleties motívumokkal teli zene mindig illeszkedett az adott jelenethez, amelyben éppen a gonosz vagy a jó jelent meg, a díszlet pedig szépen jelenítette meg a Közel-Kelet jellegzetes épületeinek sziluettjét. A táncosok dinamikusan, az adott figura tulajdonságait hangsúlyozva mozogtak.

A darabot hamarosan közönség előtt is bemutatják, a társulat pedig meghívást kapott a júniusi, győri Magyar Táncfesztiválra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában