„Mint nap fényéből a Tejút…”

2021.02.23. 20:00

Kissné Révfalvi Andrea: sokszor hátat fordítottam a hegedűnek, hálás vagyok érte, hogy mindig visszajött

Zenepedagógusnak tartom magam, szeretek tanítani, hivatásomnak tekintem a szó legmélyebb értelmében. Zeneiskolásként hegedülni tanultam, s a hegedű a mai napig itt van velem, bár én sokszor hátat fordítottam neki. Hálás vagyok érte, hogy mindig visszajött! – mondja Andrea.

V. Varga József

Kissné Révfalvi Andrea: A hegedű a mai napig itt van velem Fotó: FMH-Archív (VV)

Kissné Révfalvi Andrea 1995-ben végzett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán ének-zene, karvezetés szakon, 2000-ben közoktatási vezető szakirányú szakképzettséget szerzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. 2018-tól a Gorsium Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

– Úgy érzem, megtaláltam a saját, tudásra éhes diákjaimat, a segítő és együttműködő kollégákat, a befogadó és értékorientált Gorsium zeneiskolát, melyet Fehér József álmodott meg, hozott létre, és akitől a bizalmat kaptam erre a feladatra – kezdi Andrea. – Iskolánk több száz diáknak teszi lehetővé a művészetekkel való ismerkedést, zene-, tánc- és képzőművészeti ágon egyaránt. Tanáraink több tíz éves komoly tudással, gyakorlattal, tapasztalattal rendelkeznek, aktív művészként jelen vannak megyei, országos és külhoni rendezvényeken, versenyeken. Több telephelyen is működünk, biztosítva ezáltal a művészeti képzést a tanulni vágyó diákoknak, csökkentve a lemorzsolódás veszélyét, és erősítve az adott településen maradásukat.

Az alapfokú művészeti iskolák általában az általános iskolába járó korosztály számára biztosítanak specifikus tanulási lehetőségeket a művészetek területén. Viszont ha ez a korosztály elég tartalmas képzésben részesül, középiskolás éveit is szívesen tölti a különböző művészeti területek mélyebb szintű megismerésével, a tudás elsajátításával.

– Munkánk középpontjában a gyermek áll, hogy zenepedagógusként megtaláljuk – saját egyéni világát alakítva, képességeit kiaknázva, készségeit fejlesztve – a hozzá vezető legmegfelelőbb utat. Hozzásegítve őt a művészetek szárnyán és gyökerein keresztül, hogy a felnőtté válás rögös, de mégis izgalmas útján minél több kapaszkodó kísérje el – folytatja.

Kissné Révfalvi Andrea: A hegedű a mai napig itt van velem
Fotó: FMH-Archív (VV)

– Felelősségteljes, döntéseiben megalapozott, építő szellemben tevékenykedő fiatal felnőttek nevelése az iskola fő feladata és ezáltal mindannyiunk felelőssége. A Gorsium művészeti iskola ebben a szellemben végzi tevékenységét és áll méltó helyén az oktatás-nevelés hazai világában. Iskolánk minden tanulni vágyó fiatal számára lehetőségeket biztosít a művészetek területén. S bár a digitális világ adta terek modernek és korszerűek (élnünk is kell vele!), a művészetek személyes közvetítése, a közvetlenül megtapasztalható folyamatok, az életre kelő alkotások olyan ösztönző erővel hatnak, melyek nemcsak az egyénnek, hanem az iskolai közösségeknek is maradandó élményeket adnak. Vezetőként a rám bízott iskola képviseletében nagy gondot fordítok arra, hogy minél szélesebb körben megmutassuk a Gorsium művészeti világát.

– A művészeti iskola és a Gorsium-iskola egymást segítve és erősítve, szellemében azonos úton jár. Az alapfokú évek után a szakgimnáziumi időszakban diákjaink kiteljesedhetnek mind szakmai, mind személyes életükben. Betekintést nyernek a különböző, ám mégis egymással szorosan együtt élő művészeti ágak működésébe. Mélyebb és gazdagabb ismeretanyag birtokába jutnak, mellyel jövőjüket könnyebben tudják tervezni. Mindenki tud adni valamit a világnak, és azt a valamit csak ő és csakis úgy tudja adni, ahogy senki más. Ezt kell megtalálni közös erővel diáknak, szülőnek, tanárnak egyaránt – vallja.

A Clara Voce Vegyes Kar kezdetei 100 évvel ezelőttre nyúlnak vissza, a kórus az akkori polgárdi Férfikari Dalárda utódja. 1963-tól Andrea apósa, Kiss József karnagy vezette a kórust, sorban hozták el a kiemelkedő díjakat az országos versenyekről, segítői olyan emberek voltak, akik tudták és érezték annak a kis közösségnek a jelentőségét, társadalmi szerepvállalását. Ma már mind az égi kórusban énekelnek, és hiszi, hogy segítik a Clara Voce földi útját azóta is. Férjével, Gabrieli Kiss Józseffel 1993-ban kerültek a kórusba. Felejthetetlen időszakként élték meg az eltelt éveket, élik meg a jelent, sok koncert, közösen eltöltött szabadidő és a legfantasztikusabb szakmai munka jellemezte, jellemzi munkájukat. Mindent énekeltek és vezényeltek kívánság szerint, s a díjak, az elismerések sem maradtak el: Vörösmarty-díj, Pro Urbe-díj, hangversenykórus minősítés, országos versenyek kiemelkedő helyezései.

Nem feledik, hogy igaz barátságuk köttetett a négy esztendeje elhunyt Ütő Endrével, az operaház címzetes igazgatójával és feleségével, Lenkével. 2001-ben Kodály Háry János daljátékát Ütő Endre rendezte és vitte színre a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban a Clara Voce közreműködésével, az operaház kiváló szólistáival. Meghatározó élmény volt és marad, hiszen az akkori szereplők már „tananyagként” szerepelnek a diákok életében.

Kedvenc idézete József Attilától való, mintegy mottóként citálja: „Mert mi teremtünk szép, okos lányt / és bátor, értelmes fiút, / ki őriz belőlünk egy foszlányt, / mint nap fényéből a Tejút…” Hitvallása: bármilyen területen is tevékenykedjünk, gondolkodásunkkal, tartásunkkal maradjunk meg értékeket létrehozó, cselekvő embernek. Nem utolsósorban a jövő generációi számára, megtartva azt a folytonosságot, melyet eleink hagytak ránk. Andrea így próbálja élni az életét.

– Szerencsés ember vagyok, van egy gyönyörű családom, két gyerkőcünk, szerető közösségek vesznek körül. Sokat köszönhetek a férjemnek, minden munkám, eredményem mögött ő van. Számos kiváló tanárom volt, és id. Fehér József karnagy személyében van mind a mai napig is. Betekintést kaphattam az északi népek kultúrájába, és élhetek azzal a tudással, amit onnan magammal hoztam. (A család nyolc évet töltött Izlandon, négy éve jöttek haza…) Nagyon szeretem a történelmet, szabadidőmet – ami nincs – a históriában rejlő mélyebb tudás megszerzésének, az összefüggések felismerésének szentelem (takarítás közben…). Jó lenne többet olvasni, és meg ne feledkezzek családi együttesünkről, a KisseK zenekarról sem! – teszi hozzá Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában