Informatív túra

2024.05.01. 20:38

Kulturális kirándulás Rácalmás szakrális emlékhelyein

Az Almavirág fesztivál kiegészítő programjai között szerepelt egy érdekes helytörténeti esemény is. Szakrális emlékhelyeink elnevezéssel Németh Miklósné, több generációra visszatekintve tősgyökeres rácalmási lakos, településkutató tartott egy vezetett túrát Rácalmáson, amelynek középpontjában a város épített értékeinek megtekintése állt.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / DH

A séta különlegességét az adta, hogy nem mindig lehet bejutni például a kápolnába, vagy a Szerb templomba, másrészt olyan információk hangzottak el, amik szintén csak korlátozottan hozzáférhetőek, vagy legalábbis ilyen rendszerezettségben nem elérhetőek. Időben 1500 évet, lépésben 2500-at tettek meg a túra résztvevői. A képekkel is illusztrált kulturális kirándulás a Római katolikus templomban kezdődött, a Jankovich József kápolnában, az evangélikus-református templomban, a Szentháromság téren, a templomkertben, a szerbtemplomban, az egykori katolikus templom helyén és a zsidó imaház helyén folytatódott. Időben pedig a római korban indult egy korabeli oltárral és napjainkig tartott, bizonyítva, hogy azóta folyamatosan éltek emberek a mai Rácalmás területén. Amelyekről fennmaradt  valamilyen híradás, azok Almás (a mai ófalu), Szigetfő, Csetény és Tikus. Szinte hihetetlen, de 1294 és 1453 között premontrei prépostság működött a településen. A régi római katolikus templomról és a  szentkúti kápolnáról már csak beszélni tudott, de szobor, ami előtte állt, a templom mellett még látható.

A különböző helyszíneken szakértő segítői is voltak a történetmesélésben. A katolikus templomban Nagyné Berzai Márta (aki elmondta, hogy az oltárképet Feszty Masa, Feszty Árpád lánya festette), az evangélikus-református templomban Kissné Hullmann Vilma (akinek a legautentikusabb családi kötődése van a templomhoz), a ráctemplomban (ahol harangozással fogadták az érkezőket) Mohainé Csupity Szofia és Csupity Simon. A csoport megnézte a Szentháromság téren az egykori katolikus iskolát, a katolikus templom mára már üresen álló helyét, mellette a Mária tiszteletére épült Lurdi barlanggal, majd végül elsétáltak az ófalu főutcáján addig a házig, ahol az aprócska zsidó imaház állt egykoron. – számolt be az eseményről a duol.hu.

Szerző: Balla Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában