zenészek, festők

2020.09.17. 07:15

Ahol a művészet és a bélyeg találkozik – Kiállítás nyílt a VOKE-ban

„Zene és festészet, művészet bélyegeken” címmel nyílt bélyegkiállítás a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban. A tárlat tematikája igen különleges, hiszen számos híres zeneszerző és festő életútja és munkássága tárul elénk a bélyegeken keresztül.

Héjj Vivien

Lippai József hét évtizede gyűjt bélyegeket

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szerdán délután megnyílt kiállításon a Louvre, a Szépművészeti Múzeum és a Tretyakov Galéria képeivel is találkozhatnak az érdeklődők. Megismerhetik többek között Liszt Ferenc és Ludwig van Beethoven gazdag életútját, műveiket és azok inspirálóit azok, akik ellátogatnak a Székesfehérvári Városi Bélyeg-­gyűjtő Kör legújabb tárlatára.

A kiállítás öt gyűjtő több évtizedes munkájának köszönhetően jöhetett létre, Forgó Béla, Lazányi Tibor, Lippai József, Miklós László és Tóth Árpád is hozzájárultak magángyűjteményeik egy-egy részével ahhoz, hogy ez a nem mindennapi bemutató létrejöhessen. Lippai József immár 70 éve foglalkozik bélyegek gyűjtésével, 1956 óta gyűjt zenei bélyegeket. Gyűjteményének egyes darabjai a nemzetközi porondon is helytálltak már, ezek közül is láthatnak néhányat az érdeklődők.

Lippai József hét évtizede gyűjt bélyegeket
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A sokszínű tárlat végigvezeti a látogatókat egy-egy zeneszerző életútján, emellett kronológiai sorrendben szerezhetünk ismereteket a festészet kialakulásáról, a barlangrajzoktól kezdve egészen Picasso munkásságáig. Megcsodálhatunk többek között Leonardo da Vinci, Rembrandt, Rubens és Botticelli alkotásai közül is néhányat – természetesen bélyegen.

A tárlat megtekinthető csütörtökön és pénteken 10–18 óra között a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban.

Olvasd el ezt is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában