Ajánló a magyar széppróza napjára

2020.02.18. 16:00

Magyar regények, amiket mindenkinek érdemes elolvasnia

A magyar széppróza napját február 18-án, Jókai Mór születésnapján tartjuk 2018 óta. A Magyar Írószövetség indítványa volt, hogy ne csak a magyar verseket és a magyar drámát ünnepeljük, de a regényeknek is szenteljünk egy kiemelt napot.

Tringli Alexa

Egy jó könyv igenis megszerettetheti az olvasást Fotó: Shutterstock

Jókai életműve megkerülhetetlen a magyar irodalomban, ám sokan mégsem szeretik hosszas tájleírásai és nehézkes nyelvezete miatt. Ha az 1800-as években élnénk, Jókai korunk bestseller írója lenne, és tűkön ülve várnánk legújabb regényeit. Mivel azonban már olyan világban élünk, hogy csak besétálunk egy könyvesboltba, és bármit leemelhetünk a polcról, nem vagyunk rákényszerülve a folytatásban megjelenő regények kivárására.

1.Jadviga párnája

Závada Pál regénye 1997-ben jelent meg, s egy szlovákiai magyar család történetét dolgozza fel egy napló formájában. Egy frissen nősült férj, Ondris naplóját olvashatjuk, aki Jadvigát, egy csodaszép nőt vett feleségül, mégis boldogtalan. A naplót megtalálja a feleség, s ő is beleír, kijavít és hozzátold dolgokat, így az ő szempontjából is megismerhetjük azokat a gondokat, amelyek Ondris lelkét rágják. Később a kisebbik fiuk, Miso lesz a napló harmadik szerzője. Egyre izgalmasabban bontakozik ki a történet, hiszen három különböző nézőpontot ismerünk meg, amik ezt a széteső házasságot próbálják megmenteni, megérteni és megmagyarázni az első világháború utáni, terrorral és forradalmakkal teli korban.

2. Egri csillagok

Az Egri csillagok 2005-ben A Nagy Könyv országos felmérésén az első helyet érte el, megszerezve ezzel a Magyarország legkedveltebb regénye címet, közel 400 ezer szavazat alapján. Közkedvelt regény, s bár hiába hosszú, izgalmas és olvasmányos módon mutatja be a török elleni küzdelem eme fontos állomását. Kiváló korrajz, olvasás közben szinte táncolnak a szemünk előtt a tulipános ruhák, lófarkas lobogók és a csillagos-holdas gyűrű fénye, s szinte együtt növünk fel Gergellyel és Vicával. Kihagyhatatlan klasszikus Gárdonyitól!

3. Puskák és galambok

Tatay Sándor ifjúsági regénye 1919-ben játszódik, és öt gimnazista fiú életébe enged betekintést. Egy barátjukat édesapja politikai hovatartozása miatt kicsapják, hiába volt ő a legjobb tanuló. Barátai ezért füzeteket, könyveket vesznek neki és együtt tanulnak vele, hogy ne maradjon le. A fiúkat egy korábbi esemény is szorosabb kapcsolatba hozza, ugyanis a háborúból hazatérő katonák eldobáltak négy puskát, amit a fiúk elrejtettek. Szövevényes kalandok sora vár a fiúkra egy nehéz és igazságtalan korban.

4. A nap szerelmese és Az aranyecset

Dallos Sándor Munkácsy Mihályról szóló, kétrészes életrajzi regénye megkerülhetetlen annak, aki szereti a cselekményes, romantikus és varázslatos regényeket. A regény valóság és fantázia keveréke, mégis oly magával ragadó, hogy szinte ott vagyunk mi is Munkácsy mellett, ahogy a modelljeit kutatja fel, vagy első ecsetvonásait a vászonra festi. A második regény érthető és élvezhető az első nélkül is, mert az elsőben a festő inaséveit, döcögős pályakezdését olvashatjuk a düsseldorfi évekig, míg a másodikban a párizsi éveit, sikerét és időskorát követhetjük nyomon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában