A legjobb ifjú meseírók

2020.01.25. 07:45

Fejleszt és szórakoztat a mese – Átadták a Tollpihe pályázat díjait

A megye több iskolájából neveztek a Tollpihe meseíró pályázatra, melyet tizenötödik alkalommal szerveztek meg.

S. Töttő Rita, FMH

A Táncsics-iskola diákjai két történetet is előadtak, ezzel is színesítve a díjátadó ünnepséget

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Pénteken, a Városháza dísztermében került sor a XV. Tollpihe Fejér megyei meseíró pályázat díjátadójára. A nagyszabású pályázatra rekordszámú gyermek küldte be meséjét, amelyeket gondos zsűri válogatott: Sohonyai Edit írónő, Benkő Andrea pedagógus, az MTVA szerkesztő műsorvezetője, valamint Kozáry Ferenc színművész.

Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója elmondta, a három korosztályban meghirdetett versenyre meglepően sokan jelentkeztek a megye nyolc településének több iskolájából, így az idei évben összesen száznegyven pályaművet értékelhetett a zsűri.

– Közel húsz éve indította el iskolánk a meseíró pályázatot, de tizenöt éve csatlakoztunk a szervezőgárdához – mondta el köszöntőjében Csimáné Kiss Ilona iskola-igazgatónő, kiemelve a mese fontosságát a gyerekek életében. – Amikor hallotok, olvastok mesét, befelé figyeltek és képeket hoztok létre – elképzelitek, amit olvastok. Hogy mire tanít a mese? – tette fel a kérdést a Táncsics- iskola vezetője, melyet rögtön meg is válaszolt.

A Táncsics-iskola diákjai két történetet is előadtak, ezzel is színesítve a díjátadó ünnepséget
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Empátiára, hiszen a szereplők helyébe kell képzelni magatokat. Emellett szókincset fejleszt. Tanít és példaképet ad, hiszen a mesékben

sok szorgalommal, szeretettel a jó szokott győzni. És erkölcsileg is nevel, mert a problémákra is megoldásokat nyújt. Továbbá feszültséget old, mert megfeledkezhettek a gondjaitokról addig is. Mesét olvasni és írni is jó… – hangzott a válasz.

Két mese is megelevenedett a díszteremben, melyeket a Táncsics Mihály Általános Iskola diákjai adtak elő a telt házas közönségnek.

Sok izgalmas, érdekes írás érkezett a pályázatra – a díjátadóra pénteken került sor
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

S hogy kik a díjazottak?

A 3–4. osztályos korcsoportban a különdíjas Mácsai Míra lett, harmadik helyezett Szauer Péter, második Kiss Nadin Emma, az első Víg Anna Réka. Az 5–6. osztályosok különdíjasa Gadus Barakonyi Márton lett, harmadik helyen Sarf Janka végzett, második Hoffmann Dorottya, az első pedig Major Gábor meséje. A 7–8. osztályosoknál a különdíjat Farkas Réka Rebeka kapta, a harmadik Szabó Marcell alkotása lett, a második Végh Dorina műve, az első pedig Terék Júlia meséje.

3-4. osztályosok

Különdíj: Mácsai Míra: Kishercegnő nagy királysága

3. Szauer Péter: A buborékfújó kis piros traktor

2. Kiss Nadin Emma: A varázslatos spicc cipők

1. Víg Anna Réka: Szellő

5-6. osztályosok

Különdíj: Gadus Barakonyi Márton: Egy különös matekóra története

3. Sarf Janka: A vakmerő királyfi

2. Hoffmann Dorottya: A tükör

1. Major Gábor: Béla bá

7-8. osztályosok

Különdíj. Farkas Réka Rebeka: Mesetündér és a mesék

3. Szabó Marcell: Robotkaland

2. Végh Dorina: Legenda egy lányról

1. Terék Júlia: Az álomjóslat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában