Különleges alkotó művei láthatók a Bory-galériában

2019.11.30. 07:30

Őszinte, tiszta művészet egy tízévestől

Nem túl gyakori, hogy egy tízéves gyermeknek önálló kiállítása nyíljon – Bánhegyi István Andrással mégis ez történt.

Bokros Judit

A kis alkotó énekelt és zongorázott is a megnyitón Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A felvidéki alkotóról a minap olvashattak lapunkban egy nyíregyházi kiállítás kapcsán. Nos, a csodagyerekként számon tartott ifjú – aki négyévesen kezdte az iskolát, most pedig már négy nyelven beszél, remekül énekel, zongorázik, s mindezek mellett fest – művei eljutottak Fehérvárra is, méghozzá a Bory Jenő Általános Iskolába, Sándorfi Gergely igazgató meghívásának köszönhetően. A Kezdet című kiállítás csütörtöki megnyitóján, a Bory-galériában az igazgató köszöntőjében kiemelte: nagyon fontos, hogy egy iskola – különösen, ha az művészeti – támogassa, segítse érvényesülni a gyermekek művészi hajlamait. Ezért is tartja kifejezetten értékesnek pedagógiai szempontból a tárlatot és István bemutatkozását.

A kis alkotó énekelt és zongorázott is a megnyitón
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kiállításról és az alkotóról annak kurátora, Fazekas Krisztián felvidéki festőművész beszélt. Utalt rá: az, hogy egy adottság továbbfejlődik, egy ígéretes tehetség kibontakozik-e, nem a szerencsén múlik. Ezt az akarat mellett már a környezetnek is segítenie kell. A Kezdet című tárlaton őszinte gyermeki rácsodálkozással megfestett műveket láthatunk, amelyek tiszta és mély művészetet képviselnek – jellemzett a kurátor. A megnyitó végén István András köszönetet mondott a lehetőségért, s úgy fogalmazott: sem zseninek, sem csodagyereknek nem tartja magát. Őszinte és gyerekes, amit láthatunk tőle, és mindez a szívéből fakad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában