Hallgatnak a színekre!

2019.05.16. 15:15

Roma festők alkotásaiból nyílt kiállítás a Madarász József Városi Könyvtárban

Vári Zsolt festőművész általános iskolásokkal, lakásotthonban élő gyerekekkel is találkozott.

V. Varga József

Vári Zsolt (b), Lakatos Péter és Sükösd Tamás a városi könyvtárbeli kiállításmegnyitón Fotó: V. Varga József

A roma képzőművészek által 2003-ban alapított Magyarországi Roma Galéria Egyesület kezdeti kortárs művészeti és önsegítő jellegét az utóbbi években jelentősen meghaladta. Az egyesület, túllépve korábbi generációs határain, roma és nem roma származású alkotóművészek közös találkozóhelyévé és párbeszédközpontjává vált – mondta el lapunknak Vári Zsolt festőművész, a Roma Galéria Egyesület elnöke. A szervezetben tevékenykedő tagok és alkotó emberek hazánk egész területén a hátrányos helyzetű csoportok és művészeti akciók rendhagyó találkozását, valamint a roma kultúra eredeti, figyelemfelkeltő eszközökkel történő népszerűsítését tették céljukká.

A látható mögötti sejtelmek, kozmikus sugallatok

Az egyesület a roma kultúráról és életszemléletről egyrészt hagyományápoló, kulturális, másrészt érzékenyítő, oktatási programokat szervez. Ebbe a vonulatba tartoznak a roma kultúrát körbejáró tematikus festménykiállítások, vándorkiállítások is. Amint megtudtuk: Vári Zsolt a könyvtárbeli kiállítás-megnyitót megelőzően töbörzsöki általános iskolásokkal és lakásotthonban élő gyerekekkel is találkozott. „Ragadjon a kultúra!” – említette a festőművész a projekt jelmondatára utalva. A roma festők (Balogh Balázs, Boda Márta, Orsós Teréz, Vári Zsolt és társaik) kiállítását Sükösd Tamás polgármester és Lakatos Péter, a Sárbogárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg. Amint Sükösd Tamás megfogalmazta: A többség szempontjából mindig komoly feladat megérteni és elfogadni a kisebbséget. A beilleszkedést, az együttélést úgy kell segíteni, hogy a kisebbség megőrizhesse egyediségét, kultúráját, és szabadon gyakorolhassa szokásait.

Vári Zsolt (b), Lakatos Péter és Sükösd Tamás a városi könyvtárbeli
kiállításmegnyitón
Fotó: V. Varga József

 

A megismerés remek terepe lehet a művészet, hiszen a világot mindenki a maga szemszögéből, másképp látja. Vári Zsolt három hónapos kora óta intézetben nevelkedett, mindig fűtötte a kíváncsiság, tanult. A festés mellett fő feladatának tekinti a roma kultúra és a roma közösségek összekapcsolását. Gyarapítja a gyerekek roma kultúráról való ismereteit, fontosnak tartja, hogy a fiatalok büszke, tanult és tehetséges roma példaképekkel találkozzanak, és hasznosan töltsék szabadidejüket. Magáról így vall: Amikor képet fest, alkot, a Teremtőhöz emeli lelkét. A művészet a hálaadás egyik formája – állítja. A pozitív gondolkodás az alap, amire mindig épít. Egy arc, egy test ábrázolása hite szerint több mint vizuális élmény. Szeretné a látható mögötti sejtelmeket, kozmikus sugallatokat – Isten kifürkészhetetlen szándékait is – érzékelni és érzékeltetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában