Húsz éve tanulják a néptáncot

2019.02.15. 11:30

A cél, hogy a mezőszentgyörgyi lurkók megízleljék, megszeressék a magyar kultúrát

Év­fordulók éve az idei Mezőszentgyörgyön. Százéves a falucska amatőr színjátszásáról számot adó legrégebbi forrás. Hetven éve itt alakult meg Magyarország első népkönyvtára, ötven éve innen indult az Olvasó Népért Mozgalom, idén húszéves a helyi néptáncoktatás.

Majer Tamás

Jövő szombaton kolbásztöltő és fánkfesztivál lesz a faluban, délután három órától táncházat tartanak a művelődési házban Fotó: egyesület/archív

Sűrű száz éven vagyunk túl, nép szavunk jelentéstartalma rútságokkal is halmozódott, de erről persze nem a szentgyörgyiek tehetnek. Fontosabb, hogy korokon és korszakokon át mindig voltak – és vannak –, akik viszik a vidéki kulturális életet.

Ádámné Németh Zsuzsanna pedagógus és Kiss Péter, a Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyesület elnöke éppen ilyenek. A szentgyörgyi néptáncoktatás két évtizedes múltjára pillantunk vissza.

Képzeljék, a „kiss” Peti alsósként Zsuzsa „néni” osztályába járt! Ma már nem diák és tanító köztük a reláció. Mindketten végzett néptáncoktatók.

A mezőföldi az alap, de kedvesek a szatmári, a rábaközi, a kalocsai táncok is

– Az osztályom, amelyiknek Peti is tagja volt, szinte teljes egészében átjárt az enyin­gi Tinódi Lantos Sebestyén Zeneiskolába néptáncolni. Busszal jöttek értük, hetente kétszer – mesélte a tanító. – A következő évben már olyan sokan jelentkeztek, hogy az enyingiek nem tudták vállalni sem az utaztatást, sem az oktatást. Keresnünk kellett egy másik intézményt. Célszerűbb volt idehozni oktatót, mintsem a gyerekeket vinni-hozni – folytatta 1999-cel. – Felvettem a kapcsolatot a székesfehérvári Gorsium Alapfokú Művészeti Intézménnyel, amelynek mai napig a tagozata a mezőszentgyörgyi iskola.

Kiss Péter és Ádámné Németh Zsuzsanna, a szentgyörgyi néptáncoktatók
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Jelenleg 17 gyerek részese e tagozatnak – ismertette.

A táncegyesületben aktuálisan harmincan ropják, óvodástól egészen a néptáncban szeniornak számító 50-60 évesig. Két csoportban járják, hetente kétszer három órában. Brücklerné Cserpes Judit, Paár Tibor, Hortobágyi István, Molnár Gábor és Molnár László után most már négy éve Zsuzsanna és Péter tartja a foglalkozásokat. A mezőföldi táncok jelentik az alapot, de például a szatmári, a rábaközi és a kalocsai táncokba is szerelmesek.

Jövő szombaton kolbásztöltő és fánkfesztivál lesz a faluban, délután három órától táncházat tartanak a művelődési házban Fotó: egyesület/archív

– Igyekszünk az itteni gyerekeknek tartalmas programokat kínálni. Ne csak azzal töltsék az időt – hazamenvén az iskolából, óvodából –, hogy a tévé, a számítógép előtt ülnek, hanem ismerjék meg a kultúránkat, kóstoljanak bele minél jobban! Tudván magunkról, hogy ha gyerekkorban belecsöppenünk ebbe, az kihat a felnőtt életünkre is – fogalmazta meg céljaikat Zsuzsanna.

Péter felhívta figyelmünket, hogy jövő szombaton kolbásztöltő és fánkfesztivál lesz a faluban, délután három órától táncházat tartanak a művelődési házban. A Tilinkó zenekar húzza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában