Impozáns épület

2024.05.03. 17:46

Új állandó kiállításnak helyet adó galéria nyílt Kápolnásnyéken

Megnyílt Kápolnásnyéken a Szűcs Galéria. A Szűcs László kőszobrász-restaurátor művész munkáiból nyílt állandó kiállítás impozáns teret kapott a Vörösmarty Emlékház mellett.

S. Töttő Rita

Závogyán Magdolna és Kazai Viktor a Szűcs galéria avatóján

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Tükrös, nagy arcképes galéria épületet álmodott meg és épített Kápolnásnyéken a Kárpát-medencei Művészeti Főiskola Szűcs László kőszobrász-restaurátor művész munkái számára, melyeket az alkotó 2021-es halálát követően vásárolt fel. A szobrokat, plaketteket és érméket tartalmazó gyűjtemény egy részéből szerveztek állandó kiállítást az új terekben, melyek avatójára május 3-án, pénteken kerülhetett sor. L. Simon László, a galéria kiállításának kurátora szavait a tárlaton is olvashatjuk: ”Minden szobrászati anyagot magabiztosan használt, nem volt olyan részterülete az alkotási folyamatnak, amiben ne lett volna otthon. Agyagból mintázni, gipszet önteni ugyanúgy tudott, mint fába vagy kőbe faragni gondolatait. S láthatólag a finoman megmunkált bronz szobrai is szakmai magabiztosságáról tanúskodnak. Egyetlen dolgot hiányolhat az utókor: kisebb márványszobrainak többségét szívesen látnánk nagy méretben köztereinken, ezzel is árnyalva és változatosabbá téve az utóbbi évtized emlékezetpolitikai küzdelmeinek alárendelt honi köztéri szobrászatot…”

 A Szűcs galéria két kicsi, de impozáns térben valósulhatott meg Kápolnásnyéken, a Vörösmarty Emlékház és a Liszt Művészház mellett
Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Kazai Viktor, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, rámutatva: kerékpárral is érdemes körbejárni azokat a történelmi és kulturális helyszíneket, amelyek Kápolnásnyéken és környékén megtalálhatóak – köztük a most nyíló Szűcs Galériát is. Závogyán Magdolna, kultúráért felelős államtitkár pedig e szavakkal nyitotta meg a galériát:

L. Simon László, a Szűcs galéria kurátora köszöntötte az ünnepség résztvevőit
Fotó: S. Töttő Rita / FMH

- Szűcs László restaurátor, szobrászművész életműve az ősi tudáson, a teremtett anyagok tiszteletén és szeretetén nyugszik. Erő, méltóság és energia sugárzik mindenből, ami a mester keze alól kikerült. Alkotásai a kitartást, a mesterségbeli tudást, a kemény munka becsületét és a végtelen alázatot hirdetik a kortársaknak és az utókor számára. A ma nyíló állandó kiállítás a letisztult formák, az anyagok természetének látszólag ellentmondó, rafinált munkatechnikák lenyűgöző világa.

Az avatóra Szűcs László portréjával ellátott érme is készült, melyet Simon Rozália, L. Simon László lánya készített el az eseményre. A kiállítást L. Simon László mutatta be az érdeklődőknek.

A Szűcs László portréjával ellátott érmét Simon Rozália készítette
Fotó: S. Töttő Rita / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában