nyugodtan mondhatni, remekeiből

2019.01.08. 16:30

Vincze Mátyás papírmerítő munkáiból nyílt kiállítás a Széna téri tagkönyvtárban

Vincze Mátyás unokatestvére, Vincze László is papírmerítő. Ő volt az, aki a papírmerítés ősi mesterségét még a múlt század nyolcvanas éveiben Szentendrén újjáélesztette.

B. Kiss László

Vincze Mátyás nem az egyetlen papírmerítő a tágabb családjában

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vincze László a Videotonban dolgozott, de a kilencvenes években megszűnt a munkahelye. Két évig több mindennel próbálkozott, aztán László felajánlotta a segítségét. Az ő keze alatt tanulta ki a kiállító a mesterség minden csínját-bínját.

Nem az egyetlen papírmerítő

Ezután saját műhelyt hozott létre, de ehhez az unokatestvér adta először a szerszámot, és ő hozta rokonának az első megrendelőket, üzletfeleket is – mesélte lapunknak Vincze Mátyás. Öt-hat esztendőre volt szükség, amíg a fehérvári férfi ténylegesen önállósította magát, bár László az alapanyagok beszerzésében később is segített neki. Milyen munkái láthatók a könyvtári kiállításon? – kérdeztük. Több tárlóban, vitrinben 60-70 kézműves alkotás látható. Így oklevelek, esküvői, ballagási meghívók, családi köszöntő nyomatok, névjegyek és könyvek is.

Vincze Mátyás nem az egyetlen papírmerítő a tágabb családjában
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A mester ugyanis nem csak merített papírt készít, melynek már a látványa, tapintása is régmúlt korok hangulatát hozza vissza, hanem azokat tartalommal is megtölti. S nem akármilyennel. Kis példányszámban készítette el a Toldit, a János vitézt vagy a Ludas Matyit tartalmazó kötetet. Azok a minikönyvek pedig egészen különlegesek, amelyekhez a Fehérvári Kézműves Egyesület egy másik tagja, egy fazekas készíti a borítót…

A Széchényi Könyvtár megbízásából készítette el Comenius enciklopédiájának fakszimile kiadását, vagy – ugyancsak merített papíron, pergamenkötésben – Apáczai Csere János munkáját.

Letűnt korok hangulata
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vincze Mátyásból a kísérletező kedv sem hiányzik, s igen sokoldalú. Feleségével közösen készíti azokat a lapokat, amelyek préselt növényt tartalmaznak, de foglalkozik viaszpecsételéssel, vakdomborítással is. Azon pedig végképp elképedtem, amikor azt is elmondta, hogy olyan is van, amikor csipkét „épít” a papírba.

A kiváló fehérvári papírmerítő kiállítása február 9-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában