Falra akasztható szobrok tárlata az Adyban

2018.08.10. 08:06

Előléptek Kocsis Balázs és a fém teremtményei

Kocsis Balázs szobrásznak csütörtökön nyílt kiállítása az Ady utca 3. szám alatt. Előtte az utca emberét tanította vésni-faragni.

Majer Tamás

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Rumony András délután még az Ady Galéria előtt ült, kezében véső, kezében kalapács. Kocsis Balázs tanította őt „szoborni” a Festők utcájában. Kígyó és béka készült! Aztán kóruspróbára szaladt. Ez volt csütörtökön. Az Ónodi Károly és Vinoczai Viktória festők nevéhez köthető képzőművészeti rendezvény idei zárónapja ma van, pénteken. Az utolsó napon Tóth József festőművész és a Szent Kristóf Ház fiataljainak közös alkotómunkájával, majd késő délután akusztikus koncerttel zárul a fesztivál.

Ahogy a kőben benne van a szobor, úgy van benne emberben a művész. Kocsis Balázs szobrásznak tegnap nyílt kiállítása az Ady utca 3. szám alatt.

– Hallottam jártamban-keltemben, hogy lesz. Igyekszem a lehető legtöbb mindent kipróbálni – indokolta lapunknak Rumony András vendég, hogy miért is fogott vésőt a Festők utcája programján.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Derűvel mesélte, hogy Kocsis Balázs segedelmével egészen belejött a szobrászkodásba, eleinte ugyan félve kopácsolt, de néhány instrukciót megfogadva már bátrabbá vált. Alighanem nem ez lesz az utolsó kő, amelyből szobrot faragott a gépészmérnöknek tanuló fiú. András amúgy este hatra futott a Városház térre, a Királyi Napok egyik kóruspróbájára…

Kocsis Balázs, Mujkó „szülőatyja” így beszélt a műveiről:

– A tematika nagyon egyszerű volt: mit lehet falra akasztani? Szobrot ritkán – kezdte a mester, aki persze talált jó pár, posztamens nélkül is érvényesülő szobrot a műtermében. A rá jellemző, fémből kimunkált, galvanizálással készült alkotásaiból válogatott. – Ezek technikai játékok, arról szólnak, hogy mit enged meg az anyag. Ezzel játszottam, ebből lettek produktumok. Ezek nem öntött szobrok, rézből vannak – folytatta.

Burján Zsigmond méltatta barátját, Kocsis Balázst
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A megnyitón Burján Zsigmond operatőr, filmrendező méltatta barátját. Garabonciásokról beszélt, akik Kocsis Balázs munkája nyomán előlépnek a fémből, és szárnyalni segítik a gondolatot! Beszélt egy napraforgóról is, amelyből emberi arc kandikál elő. S szólt széllel bélelt ruhájú zongoristáról… Ő is a fémek börtönéből lépett elő. Megnyilatkozott még mesealakokról, akik a fém könnyed báján és iróniáján keresztül jöttek világra a szobrász teremtő-alkotó kezei és szerszámai közül. Mindőjük látható a tárlaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában