óriási lehetőség

2018.08.24. 15:00

Csodás moszkvai siker – A Vox Mirabilis Kamarakórus újabb meghívást kapott

A közönség még állva is tapsolt a koncert közepette a Szeplőtelen Fogantatás Katedrálisban. A fehérvári kórus Zemlényi Eszter szólistával lépett föl.

Bokros Judit

A kórus augusztus 20-a előestéjén adott koncertet, így Moszkvában is megemlékeztek a nemzeti ünnepről Fotó: a kórus

Szerdán érkezett haza a Vox Mirabilis Kamarakórus majd’ egyhetes oroszországi koncertkörútjáról, s a karvezető Zemlényi Katica már be is számolt lapunknak arról, hogyan élték meg a különleges utazást, ott-tartózkodást. Az előzményekről érdemes tudni, hogy a több mint 60 éve működő kórus tavaly decemberben kapott felkérést Moszkva koncertszervező irodájától egy önálló estre, a legnagyobb katolikus egyházzenei koncerthelyszínen, a Szeplőtelen Fogantatás Katedrálisában.

Ez óriási lehetőség volt a kórusnak, amely több egyéb fellépés, valamint lemezfelvételek közepette készült a nagy kihívást jelentő hangversenyre. Hogy miért őket választották, annak több oka lehet. Egyrészt, az amatőr kórusok között itthon nekik a legszélesebb az ortodox repertoárjuk. Másrészt, számos nemzetközi sikert könyvelhettek már el, illetve egyedüli magyarként énekelnek egy olyan CD-lemezen is, amelyen európai kórusok kaptak lehetőséget a megszólalásra. Ez a hanghordozó is eljuthatott a moszkvaiakhoz – véli Zemlényi Katica.

A felkérés szerint a nyugati kortárs, egyházzenei kórusirodalomból kellett műveket válogatni. Katicáék a világ számos pontjáról választottak ki énekeket a több mint egyórás koncertre. Arra figyeltek, hogy előtérbe helyezzék a magyar szerzőket, illetve azokat a kórusműveket, amelyeket kifejezetten nekik írtak. Fölcsendült például Kodály Zoltán Esti dala is, amely után pár másodperces hatásszünet, majd erőteljes taps következett – emlékszik vissza a karvezető, aki nem győzte dicsérni a szervezést, a koncerthelyszínt.

A kórus augusztus 20-a előestéjén adott koncertet, így Moszkvában is megemlékeztek a nemzeti ünnepről
Fotó: a kórus

– A katedrálisban profi körülményeket teremtettek, a fellépést hang- és fénytechnika kísérte. Utóbbi különlegessége volt, hogy szinte minden mű hangulatához külön fényt vetítettek. A koncertről élő közvetítést adtak, és mindent nagyon jól megszerveztek. Kotta nélkül, különböző felállásokban énekeltünk, s úgy láttam, ezt is díjazta a hallgatóság. Nagy sikere volt Zemlényi Eszternek, aki három művet szólóban, egyet pedig a kórussal együtt énekelt. A több száz fős közönség nagy figyelemmel követte az előadásunkat, olykor állva tapsoltak, a végén pedig még két ráadást énekeltünk – meséli Katica.

Kórusuk ezzel a szerepléssel igen komolyat lépett előre. Moszkvában a profikhoz hasonlóan kezelték őket, gáláns vendéglátásban részesültek, teljesítményük, a minőség elismeréseként pedig visszahívták őket újabb koncertet adni. A kinttartózkodás során egyéb helyszíneken, például ortodox templomokban, szertartások után is felléptek. Az egyik legnagyobb élmény a Hilarion metropolitával – az ortodox világegyház második embere – való találkozás volt. A nagy tiszteletben álló metropolita zeneszerzőként is ismert, nevéhez oratorikus mű is kötődik. A Vox Mirabilis pedig elérte, hogy engedélyt adjon e szerzemény magyarországi bemutatójára, természetesen a kórus előadásában…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában