Ha balett, ha népi, ha modern...

2018.04.22. 11:30

Bemutatkozott a Magyar Táncművészeti Egyetem Fehérváron

Az élmény mellett sok információt is kaphattunk a Táncművészeti Egyetemen folyó képzésről. Az iskola „házhoz jött”.

Bokros Judit

A moderntánc képzésben résztvevő fiatalok egy hetvenes évekbeli koreográfiát dolgoztak föl

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tánc gyönyörű világába, a táncművész képzésbe is betekintést nyerhettünk a Fehérváron először megszervezett Művészeti Egyetemek Találkozóján (MET) a múlt hétvégén. Az összművészeti rendezvény helyszínéül a Vörösmarty Színház szolgált, itt, a nagyszínpadon mutatkozott be a Magyar Táncművészeti Egyetem. Egészen pontosan annak három művészképzése: a klasszikus balett, a néptánc és a moderntánc.

16 évesen egyetemisták

Egy hangulatos imázsfilm után a közönséget Schanda Beáta, az egyetem művészeti menedzsere köszöntötte, és ugyancsak ő szolgált általános információkkal a képzésekről. Elmondta például, hogy azok gyermekkorban megkezdett tanulmányokra épülnek. A klasszikus balettnél 10 évesen, a néptánc és a moderntánc esetében 14 évesen kezdődik meg a felsőoktatási előkészítő képzés. A diákok 16 éves koruktól minden esetben egyetemi hallgatóknak számítanak.

Rémi Tünde és Appelshoffer János sárpataki táncokat gyakoroltattak
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Néptáncosok a színpadon

Ezután egy-egy csoportnak köszönhetően bepillanthattunk az egyetemen folyó munkába. A néptáncosoknál két oktató volt jelen harmadik évfolyamos fiatalokkal. Appelshoffer János és Rémi Tünde nagyon barátságosan és közvetlenül magyarázta el, hogyan is telik egy-egy napjuk. Láthattuk a szép, fegyelmezett közös köszöntést a csoport részéről, akik minden reggel balett órával indítják a napot. Ezután, bemelegítve kezdődik a néptánc tananyag elsajátítása.

Itt marossárpataki lépéseket láthattunk tőlük, amelyeket sokszor ismételve, komolyan, lendületesen gyakoroltak ebben a bő félórában is. Appelshoffer János időnként humorral oldotta a koncentrációt, sejtetve, hogy a napi órák jó hangulatban telhetnek.

Klasszikus balett humorral fűszerezve, marionett figurákként
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Klasszikus balett

Miután jól belefeledkeztünk a népi ruhák pörgésébe, élesváltásként a klasszikus balettosokból válogatott csoport bemutatója következett. A rúd mellett végzett szép gyakorlatsort Barna Mónika balettmester állította össze. A precíz, feszes mozdulatok fegyelmezett szépséget közvetítettek, csodáltuk a fiatalok ügyességét. Ezután néhány kész koreográfiát adtak elő, amelyekben nem csupán e műfaj légies könnyedsége, hanem sokoldalúsága is megmutatkozott.

A moderntánc képzésben résztvevő fiatalok egy hetvenes évekbeli koreográfiát dolgoztak föl
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Modernebb lépések

Végül a moderntáncosok jutottak színpadhoz, az első évesekkel Lőrinc Katalin táncművész érkezett oktatóként. Tőlük azt láthattuk, hogyan dolgozták föl régi videófelvétel alapján egy afro amerikai társulat táncát az 1970-es évekből. Lőrinc Katalin részletesen beavatta a közönséget a munkafolyamatba, még saját vázlatait is kiosztotta az alakuló koreográfiáról. Szép, mozgalmas táncot láthattunk, ami újabb színnel egészítette ki a képzésekről addig kialakult képet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában