Bolondos alkotás

2018.04.01. 15:30

Áprilisi tréfának indult, fehérvári látványosság lett az Einstein tábla

Április elseje bolondok napja. Három éve pont ezen a napon avatták fel a a Jókai utcában lévő Albert Einstein emléktáblát, ami azóta Székesfehérvár egyik legkedveltebb köztéri szobra. Kocsis Balázs, alkotó mesél a bolondos alkotásról.

Nagy Annabella

Albert Einstein emléktábla

Aki Székesfehérváron a Jókai utcán elsétál akarva akaratlan is belebotlik az alkotásba és elmosolyodik: „Ebben a házban sem lakott Albert Einstein” jelzi az emléktábla. Április elsején avatták fel, de nem csak a bolondok napja miatt fontos ez a nap az alkotó, Kocsis Balázs számára. Portálunknak elárulta: Az április elseje a családja életében egy nagyon fontos dátum, a művész ezen a napon házasodott a feleségével, sőt a gyermeke is ekkor mondta ki a boldogító igent. Náluk a bolondok napját, így egy kicsit másként értelmezik: végre egy normális nap!

Kocsis Balázs szobrászművésznek nem egy jeles alkotása díszíti városunkat. Ott van például Kati néni, vagy Mujkó, az udvari bolond szobra. Arról is megkérdeztük, honnan jött az ötlet az emléktábla elkészítéséhez.

„Ebben a házban sem lakott Albert Einstein” áll a Jókai utcai emléktáblán.

- Ahogy erre-arra jártam a világban, Prágában, vagy éppen Svájcban sok helyen találkoztam emléktáblával, hogy itt élt Albert Einstein. Jó volt nézni, hogy egy számomra elismert ember több helyen megfordult Európában. Székesfehérvárnak nem volt szerencséje, itt sajnos nem járt, csak kollégája volt a fehérvári születésű Láncos Kornélnak. Ezeknek a gondolatoknak az egyvelegéből született az ötlet, hogy itt ugyan nem lakott, de miért ne lehetne egy tábla erről.

Hogyan készült?

Sokan megcsodálják a külsőre sem szokványos szobrot. Az alkotó elmondta, hogyan készült: vörösrézből lett hegesztve különböző drótokból. A szemei pedig üvegből vannak. Megtudtuk, hogy technikailag sem egy megszokott alkotás. Mert általában hogy készül egy szobor? Megmintázzák agyagból, ráfordítják gipszbe, és úgy lesz belőle egy bronzszobor. amit kiöntet az ember, az öntödébe. Ez nagyon hosszú folyamat. Kocsis Balázs erről az alkotásáról viszont más árult el:

-Az Einstein táblát csak meghegesztettem, ahogy én jónak láttam. Ez egy könnyedebb folyamat, ugyanis nincs makettje. Az ember ilyet megrendelésre nem csinál, ilyen akkor készül, amikor kísérletezik, játszik, akkor születnek hasonló dolgok. Az április elseje pedig úgy gondolom alkalmas erre, hogy játsszon az ember.

Az elkészülés után a város engedélyezte a kihelyezését, Kocsis Balázs csak egy-két hónapra gondolt, de a városnak és a lakosoknak annyira tetszett, hogy végül kint maradt.

A művész csak egy április elseji tréfának szánta, ami azóta az egyik látványos alkotása Fehérvárnak.

Kocsis Balázs portálunknak elmesélte, a legkedvesebb emlékét a táblával kapcsolatban: amikor egy kerekesszékes ember erre fordulva harsányan nevetett rajta. Ennél jobb érzés tényleg nincs, már megérte kirakni, hogy szereztem neki egy jó pillanatot. Az ilyenért megéri csinálni – teszi hozzá a művész.

Így avatták fel anno három éve az emléktáblát:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában