Székesfehérvár

2015.04.01. 18:54

Hol nem lakott Einstein?

Székesfehérvár - Emléktáblát avattak a Jókai utca 7. szám alatt április elsején, éppen bolondok napján. Persze önmagában ebben még nincs is semmi meghökkentő.

Buthy Lilla

Tudták, hogy Albert Einstein, elméleti fizikus, a relativitás elmélet atyja soha nem élt, mégcsak nem is járt Székesfehérváron? No, mostantól azoknak, akik a Jókai utca felé veszik az irányt többé nem is lehet kétsége efelől. A 7. szám alatt találkozhatunk Kocsis Balázs szobrász legújabb köztéri alkotásával, amire a következő informatív feliratot írta: Ebben a házban sem lakott 1912-1916. között Albert Einstein. Kocsis Balázs választása azért esett éppen rá, mert a huszadik század legnagyobb gondolkodója volt. A tudósnak tényleg semmi kapcsolata nem volt városunkkal, de a sors különös fintora miatt akár ez másképp is lehetne. Fehérvár szülöttének, Lánczos Kornélnak ugyanis közvetlen munkatársa volt. Képzeljük csak el az alábbi szituációt! Te Albi! Menjünk el Székesfehérvárra egy hosszú hétvégére! Wellnessezzünk az Árpád fürdőben, aztán együnk egy libafertályt a piacon! - ahogy az avatón is elhangzott, szólhatott volna a kedves invitálás. Abban is biztosak lehetünk, hogy a fertályos asszony, Kati néni és Mujkó, az udvari bolond szobra után, ez az emléktábla is Székesfehérvár egyik fő látványosságává válik. És még valami: amíg humor van, és ironikusan szemléljük a körülöttünk levő világot, addig nem lehet nagy baj.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!