történelem

2017.11.17. 08:00

Örök nyomok a néplélekben – Konferencia Fehérváron

Hogyan hatott a diktatúra a magyar falvak lakóinak életére? – elsősorban erre a kérdésre igyekeztek választ találni az Ellenségkép és emlékezet a hosszú ötvenes években elnevezésű konferencián.

rszr

Rangos konferenciának adott otthont a levéltár

Fotó: Pesti Tamás

Első alkalommal adott helyet a konferenciának a Fejér Megyei Levéltár. Az akadémikusok, kutatók eszmecseréjén civil érdeklődők is felbukkantak.

A szovjetizálás, a Rákosi-éra, valamint a sztálini hatalomgyakorlás talán örökre rányomta bélyegét a vidéki emberek életére, ezért illették a „hosszú” jelzővel az érintett korszakot – mondta el Horváth Gergely Krisztián, aki

az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága közös Vidéktörténeti Témacsoportjának, valamint az MNL Fejér Megyei Levéltárának rendezvényén köszöntötte a résztvevőket. Czetz Balázs levéltár-igazgató hozzátette: megtisztelő feladat volt helyszínt biztosítani ennek az országos jelentőségű eseménynek.

Rangos konferenciának adott otthont a levéltár
Fotós: Pesti Tamás

A németek kitelepítésének, a munkatáborokban megtapasztalt életvitelnek érdekességei, a kuláklisták, a bakonyi ellenállás története, a szocializmus alapjainak lerakásának, továbbá a Rákosi- és a Kádár-korszak borzalmainak részletei hangzottak el a civilek számára is nyitott rendezvény előadásaiban, melyek során még egy-egy besúgó, kulákságról készült részletes jelentését is meg lehetett tekinteni. A kutatások egy ötéves keretprogramon belül folynak, és ezek eredményének beszámolóit fogadta be ezúttal megyeszékhelyünk – derült ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában