Frissen Fejérből

2024.05.21. 15:30

Újabb címért küzdenek Fejérben

Állatbarát címért zajlik a küzdelem országszerte. Fejér megyei intézmények is megtalálhatóak azon 490 pályázó között, akik szeretnék idén elnyerni az Állatbarát címet. Intézményi kategóriákként zajlik a verseny, tehát külön mérik össze erejüket a bölcsődék, óvodák, általános iskolák és középiskolák.

Gombor Lili

Illusztráció!

Forrás: pexels.com

Minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendett az oktatási intézményeknek kiírt állatvédelmi pályázat, melyet negyedik alkalommal, kibővített tartalommal és további kategóriákkal hirdetett meg az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző és Módszertani Központja és az „Állatvédelem gyerekeknek” Facebook-oldal szerkesztőbizottsága az oktatási intézmények számára. A címre bölcsődék, óvodák, általános iskolák, gyógypedagógiai intézmények, középiskolák és gyermekotthonok pályázhattak.

Az április 30-i határidőig összesen 490 érvényes pályázat érkezett (30 bölcsőde, 300 óvoda, 126 általános iskola, 16 gyógypedagógiai intézmény, 15 középiskola és 3 gyermekotthon).

A pályázatra olyan oktatási és gyermekvédelmi intézmények jelentkezését várták, amelyek kiemelkedően sokat tesznek az állatvédelemért, és törekednek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe.

A 2024-es pályázatban elnyert címek:

  • „Állatbarát Bölcsőde” és „Év Állatvédő Bölcsődéje 2024”
  • „Állatbarát Óvoda” és „Év Állatvédő Óvodája 2024”
  • „Állatbarát Általános Iskola” és „Év Állatvédő Általános Iskolája 2024”
  • „Állatbarát Gyógypedagógiai Intézmény” és „Év Állatvédő Gyógypedagógiai Intézménye 2024”
  • „Állatbarát Középiskola” és „Év Állatvédő Középiskolája 2024”
  • „Állatbarát Gyermekotthon” és „Év Állatvédő Gyermekotthona 2024”

A beérkezett munkákat egy állatvédelmi és pedagógus szakemberekből álló zsűri bírálja el. A pályázatok nyertesei a díjakat és okleveleket az Állatorvostudományi Egyetemen június 18. és 19. között megrendezendő ünnepségen vehetik át Sótonyi Péter rektortól. Minden kategóriában három helyezettet díjaznak, így összesen 18 nyertes intézményt hirdetnek majd a júniusi díjátadón. Az ünnepélyes eseményen kerül sor az Állatbarát Nagykövet címek átadására is.

Az oklevelek, tárgyi ajándékok és élménymeglepetések mellett az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja egy állatvédelmi képzést is tart az állatbarát oktatási intézményeknek.

Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: „Korunkban az állatvédelmi oktatás nem csupán etikai imperatívusz, hanem kulcsfontosságú eleme a környezettudatos nevelésnek. Az állatvédelem kiemelten fontos téma, amely mélyrehatóan befolyásolja mind társadalmi, mind ökológiai rendszereink fenntarthatóságát. Ezen meggyőződés alapján az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja és az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága elindította a köznevelési programját, amely célja, hogy már fiatal korban megalapozza az állatokkal szembeni felelősségteljes és tudatos hozzáállást. Óriási eredménynek tartom, hogy évről évre több oktatási és gyermekvédelmi intézmény áll mellénk ebben a munkában. Meggyőződésem, hogy csak így együtt érhetünk el valódi, hosszú távra szóló eredményeket."

A Fejér vármegyei pályázókról az eredményhirdetést követően olvashatnak majd.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában