Frissen Fejérből

2024.03.22. 14:30

Naponta segítenek az önkéntes mentőszervezetek Fejér megyében is

Fejér vármegye önkéntes mentőszervezetei 2023-ban 550 esetben támogatták a hivatásos tűzoltók munkáját. Országos szinten pedig 3400 alkalommal számíthattak a lánglovagok a különböző önkéntes mentőszervezetek szakmai tudására.

Suplicz Zsolt

A móri és a bodajki önkéntes tűzoltók egy sziklán rekedt túrázó kötéltechnikai mentését végzik

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Fotó: Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados

Magyarországon az önkéntesek taglétszáma meghaladja a 20000 főt, és több mint 1100 hazai településnek van saját mentőszervezete. Fejérben egy vármegyei önkéntes mentőszervezet: a Fejér Önkéntes Mentőszervezet, valamint nyolc járási mentőcsoport működik. Az önkéntesség kiváló lehetőség arra, hogy ki-ki a saját képességei és lehetőségei szerint segítsen másoknak, tegyen közvetlen környezetéért.

A Fejér Önkéntes Mentőszervezethez eddig 219-en csatlakoztak. A csapat tavaly áprilisban tartotta nemzeti újraminősítő gyakorlatát Lajoskomáromban, amelynek során keresőkutyás tevékenységben, kötéltechnikai mentésben, árvízi és vízi mentési feladatokban, alapvető vízkár- és viharkár-elhárítási tevékenységben szereztek újabb öt évre tanúsítványt – tudtuk meg Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó századostól. 

A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt is elmondta, hogy a Fejér Önkéntes Mentőszervezet tagjai a korábbi esztendőkben számos alkalommal vettek részt a vármegyehatáron túl is viharkárok elhárításában, villámárvizek miatti védekezési feladatokban és eltévedt kirándulók, eltűnt személyek kutatásában.

A mentőszervezetek működését és fejlesztését a katasztrófavédelem pályázat útján támogatja, melyet minden tavasszal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hirdet meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában