Frissen Fejérből

2023.11.13. 20:00

Két már meglévő kerékpárutat köt össze a legújabb Móron (galéria, videó)

November 13-án átadták és megszentelték a Kincses Táj Kerékpárutat a szakasz kezdetén, a Dózsa utcában. Az avatási ceremónián a vármegye teljes vezetésén kívül Bodajk, Csókakő és persze Mór képviselői, valamint a nagyváros iskolásai is megjelentek.

Palocsai Jenő

Fotó: Hrubos Zsolt

A Kincses Táj Kerékpárút, vagyis a most átadott szakasz hídként köti össze a két, már meglévő kerékpárutat. Az egyik a Csókakő-Csákberény-Gánt, a másik a nemrégiben átadott Mór-Bodajk kerékpárút. 

–Egy nagyobb elképzelésnek a részeként készült el, hogy Mór összeköttetésben legyen a Velencei-tóval és Bodajk irányában pedig Fehérvárcsurgón és Iszkaszentgyörgyön át Székesfehérvár érintésével az országos bicikliútba csatlakozva találkozzon a Budapest-Balaton szakasszal. Kifejezetten szerencsés útvonalválasztás volt a móri rész, ugyanis a régi vasúti töltés átalakítása nem csak gazdasági szempontból előnyös, hanem közbiztonság szempontjából is, mert nem a város útjain vezet keresztül, hanem egy egyedülálló megoldással a zöldövezetben halad és csak néhány csomóponttal csatlakozik a városhoz. A Dózsa utcai átkelő a lassítószigetnek és az új közvilágításnak köszönhetően rendkívül biztonságos, és ez a belvárosban, az autóbusz pályaudvari csatlakozásról is elmondható–mondta Fett Krisztián alpolgármester.

Mint az már korábban is látható volt, nagyon közkedvelt lett a vasúti töltésen kanyargó út a város lakói számára éppúgy, mint a térségben élő lakosoknak, akik tapasztalhatták az elmúlt hetekben, hogy a kedvező időjárás miatt nagyon sok sportot, illetve mozgást kedvelő nézte meg, próbálta ki már az átadó előtt is a szakaszt. 

–A mai nap egy olyan hiánypótló beruházás átadása, amely nem csak a településen élők, hanem a környező települések lakói számára is fontos. A Mór-Bodajk kerékpárút, ami egyben zarándokút is, 4,2 km hosszú. Jóval korábban vehették birtokba a kerékpárosok a Mór-Csókakő kerékpárutat, mely 3,8 km és mai napon 2166 méter új útszakasszal ezt a kettőt összekötöttük–fogalmazott Molnár Krisztián.

A Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke a vasúti szakasz úttá történő átminősítéséről, annak hosszú és nehéz jogi szakaszairól, is beszélt, kiemelve több olyan személyt is, akik sokat tettek a siker érdekében. Egy oklevelet és egy kis ajándékot kapott Polacsek György, aki a kivitelezés építésvezetője volt, de elismerésben részesült Fekete Zoltán tervező, és Molnár László műszaki ellenőr is. 

A közgyűlés elnöke a kerékpárút megszenteléséhez érkezett Spányi Antalt is külön köszöntötte. Egyrészt azért, mert a megyés püspök november elején egy országos kitüntetésben, a Bethlen Gábor díjban részesült a magyar kultúra ápolásáért és megőrzéséért. Másrészt az avató napja, november 13-a püspök születésnapja, ezért ezzel kapcsolatban is köszöntötte az elnök a vallási előjárót. 

–Néhány alkalommal számonkértek bennünket, hogy vasutat miért kell megszüntetni? Én mindig azt mondtam, azért, mert út lesz belőle. Ez az átkötő a két szakma között. A főiskolán a vasutasok és az utasok mindig békességben éltek, így nekünk is ez a dolgunk, hiszen út lett a vasút helyett. A város fejlődésének fontos lépcsője ez és nem csak a sportban, hanem a turizmusban is jelentős a szerepe–mondta köszöntőjében Fenyves Péter móri polgármester.

Fotó: Hrubos Zsolt

Ezt követően Spányi Antal kérte az Úr áldását az útra, annak készítőire és használóira, kérve a Mindenhatót, hogy mindenki, aki ezen az úton jár, érje el a célját. 

A szalagátvágásnál a két szomszédos település, Bodajk és Csókakő polgármestere tartotta a magyar trikolór két végét, míg a többi előjáró, illetve vezető átvágta, majd kiosztotta a szalagdarabokat Mór általános iskoláiból érkező gyerekeknek, akik ezt követően felkerekedtek, és Tanárki Gábor főispán, Molnár Krisztián és Törő Gábor országgyűlési képviselő felvezetésével elgurultak az új úton a Wekerle Sándor Szabadidőközponthoz, ahol sok játék, valamint verseny várta őket, sőt sorsolás is, ahol értékes kerékpárokat, rollereket, bukósisakokat és egyéb ajándékokat sorsoltak ki közöttük.

Fotó: Hrubos Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában