Frissen Fejérből

2023.09.09. 16:17

Ismét böndörödött Maroshegy (videó, galéria)

Immár 15. alkalommal rendezték meg a Maroshegyi Böndörödőt. A nagyszabású szüreti mulatság keretében minden korosztály talált magának érdekességet, legyen az szőlőpréselés, játék, főzőverseny vagy a színpadon egymást váltó előadók műsora.

Palocsai Jenő

Az elsőként fellépő Süni csoport melegítette be a közönséget

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Talán a kiváló idő is hozzájárult ahhoz, hogy már a reggeli órákban is ünneplők százai töltötték meg a Gárdonyi Géza Művelődési Hát előtti parkot. A 15. Maroshegyi Böndörödőn kézművesek kínálták portékáikat, és megismerkedhettek a látogatók a helyi művészcsoportokkal és a népi hangszerek világával, Varró Jánosnak és Bergerné Szőnyi Annának köszönhetően. Koncertek sokasága, főzőverseny és sok más tartalmas elfoglaltság várt mindenkit, de mivel a középpontban a közösség áll, ezért a legnagyobb teret a gyermekjátékok arzenálja foglalta el. 

Cser-Palkovics András, Brájer Éva (b1) és a szervezésért felelős művelődési ház vezetője, Szilvási-Grund Helga már a kezdetek kezdetén elégedett volt az érdeklődők számával
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Az első fellépők, a Maroshegyi Óvoda apróságai voltak, és őket a Táncsics Mihály Általános Iskola tanulói követték az apró, se sosem üres színpadon. A Szent Kristóf Ház lakói is énekeltek és verseltek a közönségnek, de ők nem csak ezzel járultak hozzá az eseményhez, hanem a korábban készített karkötőkkel, ékszerekkel, ajándéktárgyakkal, illetve a művelődési házban létrehozott kiállítással is. 

-Ez az ünnep lehetőséget ad arra, hogy a közösség összejöjjön, de persze nemcsak a maroshegyiek érkeznek ide. Ez egy önmagában is hatalmas, tízezres városrész, így ha külön város lenne, a megye egyik legnagyobb települése lenne. Emiatt is fontos, hogy az itt élőknek adjunk közösségi programlehetőséget, mondta a helyszínen Cser-Palkovics András polgármester. 

A művelődési ház előterében szőlőt daráltak, préseltek és néha kóstoltak a kíváncsi gyermekek és szüleik, mindeközben a betonos területen már füst és gőz közé szorultak a fekete bográcsok. Így a napsütötte ligetben nemcsak a gyermekek kacagása, hanem a frissen főzött pörkölt illata is vidáman böndörödött. 

-Már 15 éve rendezzük meg ezt a programot, és az idei év azért is különleges számomra, mert időközben a Harmatosvölgy kinőtt Maroshegyből, és idén nagyon szép számban azok is becsatlakoztak erre a rendezvényre, akik nemrég választották otthonuknak ezt a városrészt, fogalmazott Brájer Éva, önkormányzati képviselő. 

Varró János három asztalt is megtöltött népi hangszerekkel, és nem csak ő szólaltatta meg, hanem bátorítására sok gyermek is
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Volt még koncert, dal, tánc, zumba és óriásbáb előadás is, emellett természetesen eredményhirdetést is szerveztek a főzőbrigádoknak, ám a bográcsokban készült ételek íze a végeredménynél is jobban érdekelte a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában