Ilyen színben még talán sosem „pompázott” a Velencei-tó

2023.06.30. 16:00

Haragos barna, de fürdeni jó a Velencei-tóban - mi e különös szín oka? (videó)

Friss, úszásra, fürdésre kiváló a Velencei-tó vize, ám az elmúlt időszakban sokan kérdezték: mi az oka annak a „haragos” vöröses-sárgás barna színnek, amely az egész tóra jellemző mostanában? Sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek sem láttak még nagyon ilyet.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A Velencei-tavat folyamatosan monitorozzák a szakemberek, így az elmondható, hogy fürdésre kiválóan alkalmas jelenleg is a vize. Az elmúlt időszakban azonban a sokat látott helyi szakemberek is meglepődtek azon, hogy mitől lehet olyan sárgás-barnás, sőt mi több: vöröses a tó vize? A „haragos” barnasággal kapcsolatosan folyamatosan érkeznek a kérdések.

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Megkérdeztük a Közép-Dunántúli Igazgatóságot is a témában, ahol hangsúlyozták: a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Laboratóriuma folyamatosan nyomon követi a Velencei-tó vízminőségét.
A tó víz színének változásának - miszerint az elmúlt hetekben sárgás-barna színezetű a víz - oka egyelőre azonban előttük is ismeretlen. Vizsgálataik alapján a 2023. június 29-i mintavétel eredményeit tekintve a tó klorofill koncentrációja megemelkedett. Vagyis a Velencei-tó vizének klorofill tartalma valamivel magasabb az utóbbi években mért értékeknél – noha nem jellemző rá a magas klorofill koncentráció, megemelkedése jellemzően eseti jellegű. A tó vízminősége mindezekkel együtt is jó – hangsúlyozta a Vízügy.

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

S noha tény, a hordalékos állapot időnként megszokott a vízben, de ez a szín már kevésbé az. A tó nyugati partján például a sötétbarna szín jellemző a lápi hatás miatt. A vöröses barna szín azonban inkább a Császár-csatornában fedezhető fel – ott lehetett látni hasonlót.

A pátkai víztározóból engedett víz pedig ezen a csatornán keresztül érkezett a Velencei-tóba hosszú időn keresztül, egészen áprilisig. Lezárásának oka a szakemberek szerint akkor az volt, „hogy a jó idő miatt a klorofill tartalom emelkedik a tározóban” – olvasható akkori tudósításunkban. Éppen ezért helyiek úgy vélik, a pátkai tározóból érkező víz festhette meg a Velencei-tó vizét is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában